Antena 3 CNN Externe Cum a reușit parlamentarul ucrainean acuzat de corupție să fugă în România. Acesta a cerut azil în țara noastră

Cum a reușit parlamentarul ucrainean acuzat de corupție să fugă în România. Acesta a cerut azil în țara noastră

Andriy Odarchenko, parlamentar ucrainean acuzat de corup?ie
Andriy Odarchenko, parlamentar ucrainean acuzat de corupţie, pentru care Kievul a emis o alertă de urmărire internațională. Sursă foto: Captură video Antena 3 CNN
de Laurențiu Rădulescu    |    23 Sep 2024   •   17:31

Andriy Odarchenko, în vârstă de 45 de ani, membru al Parlamentului Ucrainei din partidul Servitorul Poporului, acuzat de corupție, a intrat ilegal în România pe 19 septembrie. Potrivit presei ucrainene, Odarchenko a intrat în ţară în zona Vicovu de Sus, judeţul Maramureș cu un pașaport valabil. Ulterior, el a primit un permis de ședere temporar pe teritoriul României la Centrul IGI de la Rădăuţi. Ultima persoană care l-a văzut în Kiev a fost șoferul său. Din ultimele informaţii, statul ucrainean nu a emis nicio alertă în legătură cu Odarchenko şi nici nu a cerut extrădarea. Deputatul ucrainean este liber să circule pe teritoriul României.

Update: Andriy Odarchenko, în vârstă de 45 de ani, membru al Parlamentului Ucrainei din partidul Servitorul Poporului, acuzat de corupție, a intrat ilegal pe teritoriul României pe 19 septembrie, ora 15:00.

Intrarea s-a făcut în zona Vicovu de Sus, judeţul Maramureș. Parlamentarul a fost identificat de cadrele Poliţiei de Frontieră având asupra sa un pașaport valabil. După efectuarea procedurilor, Odarchenko a fost predat Inspectoratului General pentru Imigrări, întrucât a cerut protecţie umanitară. Potrivit legii, i s-a eliberat un permis de ședere temporar pe teritoriul României la Centrul IGI de la Rădăuţi.

Statul ucrainean nu a emis nicio alertă în legătură cu Odarchenko şi nici nu a cerut extrădarea. Deputatul ucrainean este liber să circule pe teritoriul României.

Un parlamentar din Ucraina acuzat de corupție a fugit şi s-a ascuns în România

Toate aceste informații vin de la procurorul care reprezintă această acuzație de corupție în dosarul venit împotriva lui Andriy Odarchenko, care a fost declarat oficial ca fiind fugar în Ucraina. Pe numele lui s-a pus inclusiv un sechestru de puțin peste 362.000 dolari.

Deputatul este judecat pentru încercarea de a-l mitui pe fostul șef al Agenției de Stat pentru Restaurare și Dezvoltarea Infrastructurii din țara vecină. În acest context, procurorul care îl acuză pe Odarchenko a declarat că acesta a traversat granița cu România în afara punctelor oficiale de trecere și a cerut azil autorităților române.

Ultima persoană care l-a văzut în Kiev a fost șoferul său, iar ulterior parlamentarul a fost declarat fugar internațional. Ca răspuns la fuga acestuia, procurorul din cadrul Oficiului Procurorului Specializat Anticorupție a depus o cerere de confiscare a cauțiunii aproximativ 362.547 dolari și de transfer al acesteia în trezoreria statului.

Andriy Odarchenko este acuzat pentru tentativă de dare de mită

De asemenea, a fost solicitată schimbarea măsurii preventive din cauțiune în detenție. Odarchenko este judecat pentru că ar fi încercat să-l mituiască pe Mustafa Nayyem, fostul șef al Agenției de Stat pentru Restaurare și Dezvoltare a Infrastructurii, cu bitcoin în 2023.

Mita ar fi fost oferită pentru a obține fonduri destinate reparației unor clădiri la Universitatea de Stat pentru Biotehnologie, unde Odarchenko încă ocupă funcția de rector.

Faptele sale au fost încadrate la tentativa de dare de mită conform articolului 369, partea a 4-a din Codul Penal al Ucrainei, care prevede o pedeapsă cu închisoarea între cinci și zece ani. Acesta este primul caz din istoria organismelor anticorupție din Ucraina în care un beneficiu ilegal a fost documentat în criptomonedă.

Odarchenko a negat transferul banilor, susținând că doar încerca să-l ajute pe Nayyem să înțeleagă criptomonedele.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close