Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Tudorel Toader spune că Iohannis ar putea pierde beneficiile de fost şef de stat din cauza procesului pentru casele din Sibiu

Tudorel Toader spune că Iohannis ar putea pierde beneficiile de fost şef de stat din cauza procesului pentru casele din Sibiu

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 23:50 26 Sep 2024 Modificat la 00:31 27 Sep 2024
klaus iohannis
Klaus Iohannis, preşedintele României. sursă foto: Hepta

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, a explicat în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN, modul în care ar putea fi aplicată legea în cazul litigiului cu casele din Sibiu, în care este implicat preşedintele României, Klaus Iohannis.

„Da, cred că faptele sunt prescrise, dar nu contează răspunderea penală. Problema este că se stabilesc vinovății. Toate infracțiunile alea dacă sunt adevărate, se comit numai cu intenție directă, indirectă, cum spunem noi juriștii, și ar dovedi definitiv comiterea acestora. Și de multe ori știm că nu pedepsele sunt atât de severe, pe cât consecințele care decurg din inexistența unei condamnări definitive.

Spuneam și cu altă ocazie chiar dacă nu se pune problema unei pedepse, se pune problema modificării de la legea 406, aceea care a fost elaborată la adresa fostului președinte Băsescu, de a nu avea beneficiile fostului demnitar, fostului președinte, care de data aceasta s-ar aplica mănușă, s-ar aplica absolut identic și se întoarce împotriva celui sau celor care au inițiat promovat legea.

Păi, spune acolo că nu beneficiază de avantajele fostului președinte cel care se află în trei ipoteze și una din ele este săvârșirea unei infracțiuni, dar nu zice condamnarea pentru infracțiune, să fie dovedită printr-o hotărâre judecătorească, fapta infracțiunea respectivă. Nu ai pedeapsă executată că s-a prescris, dar, repet, ai consecințele", a spus Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, la Antena 3 CNN.  

Legat de legalitatea acțiunii ANAF care blochează decizia Înaltei Curţi care a decis ca Klaus Iohannis să plătească datoria de 300.000 de euro, fostul ministru al Justiției a precizat că ar putea fi vorba despre „un abuz de drept"

„E valabilă afirmația, pentru că poți dobândi câștiguri nelegale, ilicite nu numai din proprietate, ci și din faptul posesiei ilicite sau nu. Deci nelegalitatea se referă la câștig, nu la proprietate. (...)

Există ceea ce se numește un abuz de drept atunci când folosești instrumentele juridice pentru a împiedica exercițiul unui drept. Sunt convins că în cazul acesta despre așa ceva e vorba. (...)

Au un termen pentru executarea de bunăvoie, dacă nu se trece în faza cealaltă executarea silită. Execuți silit conturi sau pe celelalte proprietăți până la concurența sumei", a mai spus Tudorel Toader, care a subliniat că așteptarea deciziei de la Tribunalului Sibiu „poate fi o găselniță"

 

×
x close