Antena 3 CNN Actualitate Justiție Tudorel Toader, despre decizia BEC la candidatura lui Iohannis: „O decizie solomonică, adică n-a spus nimic, fiecare înţelege ce vrea"

Tudorel Toader, despre decizia BEC la candidatura lui Iohannis: „O decizie solomonică, adică n-a spus nimic, fiecare înţelege ce vrea"

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 18:35 30 Sep 2024 Modificat la 18:38 30 Sep 2024
klaus iohannis si nicolae ciuca
Klaus Iohannis, preşedintele României, şi Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. Sursa foto: Hepta

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, a explicat, în cadrul emisiunii Decisiv de la Antena 3 CNN, cum poate fi interpretată decizia BEC care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze ca independent la Senat, pe listele de partid.

Întrebat dacă Klaus Iohannis nu e membru de partid, ce va fi, de fapt, pe liste la alegerile parlamentare, fostul ministrul al Justiției, Tudorel Toader, a spus: 

„Eu dau o altă interpretare a hotărârii BEC-ului și vă rog să îmi dați crezare sau să-mi aduceți contraargumentele. BEC-ul până la urmă a dat o hotărâre, o decizie solomonică, adică n-a spus nimic, fiecare înțelege ce vrea. De aceea noi continuăm discuția.

E clar că legea nu poate fi modificată, că BEC-ul nu poate să modifice legea, nu poate să adauge la lege pentru că și-ar depăși competențele, plus faptul că legea nu se modifică,  potrivit comisiei de la Veneția, în anul electoral, înainte de alegeri.

Ce ne-a spus BEC-ul? BEC-ul a spus că rămâne cum prevede legea, că pe listele partidului nu pot fi independenți, că cel care e independent nu este considerat candidat independent. Dar dați-mi voie să mai adaug ceva care are strânsă legătura și cred eu că lămurește problema.

Tudorel Toader: „Președintele Iohannis nu poate să candideze, pentru că trebuie să-și declare apartenența"

Citim articolul 52, dar să-l să citim mai departe, la alineatul 12, care spune așa: că în momentul în care se depune declarația de acceptare a candidaturii, persoana respectivă, candidatul acela, trebuie să-și indice și apartenența politică.

Adică trebuie să ai apartenență politică, cum spune BEC. De aici eu trag concluzia că președintele Iohannis nu poate să candideze, pentru că trebuie să-și declare apartenența. Dar dacă nu se duce dincolo la independenți, iar apartenența nu poate, că n-are voie din cauza demnității de președinte. De aceea, dacă discutăm de modificare a legii este pentru viitor, la următoarele alegeri... n-au decât să o modifice.

Deci, BEC a dat interpretarea, dar n-a schimbat nimic față de ce spune legea. N-ai ce căuta pe listă dacă ești independent. (...) 

Degeaba spune preşedintele (n.r. Klaus Iohannis) că această lege nu va fi adoptată pentru că nu vreau eu. Nu va fi adoptată pentru că nu permite Constituția", a spus, la Antena 3 CNN, fostul ministrul al Justiției, Tudorel Toader. 

După ce Iohannis a anunțat că nu va candida, BEC îi dă voie să candideze

Biroul Electoral Central a decis, vineri, că nu e nevoie de modificarea legii pentru ca președintele Klaus Iohannis să candideze pentru un post de senator pe lista PNL.

 Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din 2024 a emis, vineri, la solicitarea PNL de clarificare a posibilităţii candidaturii preşedintelui României la parlamentare, o hotărâre care prevede că persoana care este propusă pe lista unui partid sau alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al formaţiunii respective, nu este candidat independent.

„Candidatul independent este orice persoană care se autopropune şi nu candidează pe lista unui partid politic/alianţă politică, având o candidatură independentă. O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă", se precizează în hotărârea BEC.

×
x close