Antena 3 CNN Actualitate Justiție Tudorel Toader a luat decizia așteptată de toți românii. Ce vrea să facă ministrul Justiției

Tudorel Toader a luat decizia așteptată de toți românii. Ce vrea să facă ministrul Justiției

4 minute de citit Publicat la 12:10 22 Feb 2018 Modificat la 12:10 22 Feb 2018
o_1c6ufsarr1kldbhqp7647c1v3f8.jpg

TUDOREL TOADER. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că se aşteaptă ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se încadreze în limitele legii şi să facă o analiză obiectivă, cu luarea deciziilor care se impun. TUDOREL TOADER

TUDOREL TOADER "Eu aştept ca domnul ministru al Justiţiei să se încadreze în limitele legale, să respecte legea, să facă o analiză obiectivă şi să ia deciziile care se impun, bineînţeles legat de analiza pe care a făcut-o", a afirmat prim-ministrul, la Palatul Parlamentului.

TUDOREL TOADER Viorica Dăncilă a susţinut că nu era necesară o discuţie cu Tudorel Toader înaintea conferinţei de presă de joi seara a acestuia referitoare la raportul privind activitatea managerială la DNA.

TUDOREL TOADER "Nu cred că trebuie să am o discuţie cu domnul ministru al Justiţiei. Justiţia trebuie să-şi facă datoria, domnul ministru trebuie să-şi facă datoria. Voi vedea ce decizie şi care au fost punctele de la care a plecat domnul ministru atunci când va ieşit public şi va anunţa acest lucru. Deci nu am de gând să discut despre deciziile pe care trebuie să le ia domnul ministru al Justiţiei, pentru că nu cred că este normal să am o discuţie legată de acest lucru. (...) Eu cred că domnul ministru trebuie să-şi facă o analiză dumnealui, să vină cu raportul în spaţiul public, nu vreau să existe în niciun fel suspiciunea că primul ministru sau altcineva putea interveni cumva", a adăugat ea.

TUDOREL TOADER Referitor la întoarcerea din vizita din Japonia a lui Tudorel Toader, şeful Executivului a arătat că acesta s-a întâlnit cu omologul japonez înainte de a reveni în ţară.

TUDOREL TOADER "După ce au apărut anumite informaţii care au creat îngrijorare în spaţiul public, am discutat cu domnul ministru al Justiţiei, i-am spus să aibă întâlnirea cu ministrul Justiţiei din Japonia, s-a întâlnit cu ministrul Justiţiei şi cu oficialii, trebuia să mai facă câteva vizite să vadă sistemul juridic de acolo. I-am spus să vină în ţară, pentru că ceea ce a apărut în spaţiul public a creat îngrijorare şi cred că astfel de lucruri trebuie judecate de cei care sunt în măsură să o facă şi anume cei din sistemul judiciar", a explicat premierul.

TUDOREL TOADER Vicepremierul Paul Stănescu a declarat din nou, joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că îşi va da demisia dacă va fi inculpat de DNA.

Paul Stănescu s-a prezentat joi la Instanţa supremă, într-un proces în care DNA cere confirmarea redeschiderii urmăririi penale într-un dosar în care este vizat şi vicepremierul.

"Aşa cum aţi aflat, pronunţarea va fi pe 26. Aşteptăm cu interes şi cu speranţă că se va aplica legea. Toată lumea va fi corectă şi cred că aşa va fi (...) Am spus şi în faţa instanţei. Toată viaţa am respectat legea şi nu am luat de la nimeni un vârf de ac (...) Eu sunt convins că completul de judecată va aprecia ce s-a spus acolo şi cred că toată lumea va fi corectă (...) Menţin declaraţia pe care am dat-o: dacă voi fi inculpat, îmi voi da demisia din Guvernul României", a spus Stănescu la finalul procesului.

Întrebat de jurnalişti ce argumente s-au adus în sala de judecată, Stănescu a afirmat: "Nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi avocaţii. Eu sunt inginer, nu mă pricep. Fiecare a venit cu argumente pro, contra (...) Nu vreau să intru în detalii, pentru că nu mă pricep şi nu vreau să spun prostii în faţa dumneavoastră".

De asemenea, Stănescu a fost întrebat ce aşteptări are de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care va anunţa joi ce decizie va lua în cazul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"De la ministrul Justiţiei am ce a spus preşedintele partidului, Liviu Dragnea, să nu se facă de râs", a replicat Stănescu.

Tot acum, avocatul lui Stănescu a declarat că DNA nu a invocat nicio faptă nouă şi niciun argument nou în cadrul procesului, care să permită redeschiderea urmăriri penale.

El a precizat că la dosar există o plângere penală depusă în anul 2011 de o persoană anonimă cu nume maghiar, pe care avocaţii au identificat-o ca fiind un fost căpitan de husari de la sfârşitul secolului XIX din Debrecen.

"Dacă doriţi, este mai degrabă un război al DNA cu mult mai multe instituţii decât cu o persoană, pentru că practic DNA se războieşte cu structura teritorială, cu procurorul care a dat prima soluţie, Curtea de Conturi a României, se războieşte cu Consiliul Judeţean care în unanimitate a dat aceste decizii de susţinere a unei echipe sportive (...) Eu cred că asistăm la o scăderea a profesionalismului urmăririi penale în zona DNA", a mai spus avocatul.

Cererea DNA a fost înregistrată pe data de 17 ianuarie 2018, iar alături de Stănescu intimaţi în dosar sunt Marian Belu Briceag, Florin Cotoşman şi Remus Manolache.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul a pornit de la o sesizare a Curţii de Conturi şi are ca obiect deturnare de fonduri de la Consiliul Judeţean Olt în legătură cu finanţarea unei echipe de fotbal.

Paul Stănescu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Olt în perioada iunie 2008 - iunie 2016.

×
x close