Antena 3 CNN Actualitate Justiție Judecătorii au amânat pronunțarea în cazul torţionarului Ion Ficior pentru 29 martie

Judecătorii au amânat pronunțarea în cazul torţionarului Ion Ficior pentru 29 martie

1 minut de citit Publicat la 13:06 15 Mar 2017 Modificat la 13:06 15 Mar 2017
o_1bb8ahvoj1fa3kk04braioo0g8.jpg
Foto: Agerpres

Update: Instanţa supremă a amânat miercuri, pentru 29 martie, pronunţarea deciziei în dosarul în care Ion Ficior, fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava, este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, fapte pentru care a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani de închisoare şi la plata a 310.000 de euro daune morale.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţei a încheiat în 1 martie judecata în dosarul lui Ion Ficior şi a stabilit că hotărârea va fi pronunţată în 15 martie.

Miercuri, judecătorii au amânat cu două săptămâni pronunţarea deciziei definitive în această cauză.

În 30 martie 2016, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat pe Ion Ficior (88 de ani) la 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Știre inițială: Un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) este aşteptat să pronunţe, miercuri, un verdict definitiv în dosarul în care Ion Ficior, fostul comandant al coloniei de muncă Periprava, este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii, după ce, în fond, el a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, scrie News.ro.

La ultimul termen al procesului, pe 1 martie, unul dintre martori le-a povestit judecătorilor despre perioada în care a fost încarcerat la Colonia de muncă de la Periprava, unde a ajuns cu un bac pentru produse petroliere, după două zile de mers fără aer, anchilozat din cauza că nu se putea mişcă.

"Când am fost scoşi pe gura bacului, am fost întâmpinaţi de ofiţeri şi subofiţeri, care ne-au primit poate cum aţi văzut în lagărele naziste, cu ameninţări, lovituri, înghesuiţi cu paturile armelor în timp ce ni se spunea să intrăm în ordine. Ne-au lovit fără pic de milă, să ne pună în temă cu ce ne aştepta la Periprava, unde s-a confirmat starea de teroare. Am fost purtat pe jos pe ploaie măruntă, până la acel lagăr de exterminare. Am fost băgaţi în barăci, printre nişte paturi care nu aveau lenjerie. După o oră s-au deschis cele două uşi ale bărăcii şi a apărut un  grup de ofiţeri şi subofiţeri, conduşi de colonelul Condurache Dumitru. Ne-au ordonat să ieşim în faţă şi să îi raportăm datele personale, anii de condamnare şi motivul”, a spus martorul, care a precizat că a stat la Periprava până în 8 septembrie 1959, când a fost eliberat prin decret de graţiere pentru uneltire contra ordinii sociale.

×
x close