Antena 3 CNN Actualitate Justiție Sute de persoane audiate de procurori în dosarul Mineriadei

Sute de persoane audiate de procurori în dosarul Mineriadei

2 minute de citit Publicat la 16:20 08 Iul 2016 Modificat la 16:20 08 Iul 2016
ciocanel1.jpg

Procurorii militari au audiat, în ultimele cinci luni, 7 suspecţi, 455 persoane vătămate, părţi civile şi succesori ai acestora, precum şi 18 martori în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990. 

Printre cei audiaţi în acest dosar se află fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu. 

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în perioada februarie - iulie 2016, au fost efectuate verificări în baza de date asupra a circa 1.000 de persoane, fiind emise în total 850 de citaţii. Audierile sunt programate până la sfârşitul lunii iulie 2016. 

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost audiat la începutul acestei săptămâni, el fiind pus sub acuzare din luna octombrie 2015 pentru infracţiuni contra umanităţii, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii. 

Tot în acest dosar sunt cercetaţi amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, fostul premier Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu. 

Procurorii militari susţin că Ion Iliescu, în calitate de preşedinte al CPUN, a decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii prin declanşarea unui atac asupra populaţiei civile în iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului în Capitală. 

Potrivit ordonanţei întocmite de Parchetul Militar, iniţial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infracţiuni: propagandă pentru război, genocid (săvârşit prin: uciderea membrilor colectivităţii sau grupului, vătămarea gravă a integrităţii fizice sau mintale a colectivităţii sau grupului, supunerea colectivităţii sau grupului la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică) şi tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsire de libertate fără temei legal. 

Ulterior, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării în infracţiuni contra umanităţii constând în aceea că "în zilele de 11 şi 12.06.1990, în calitate de preşedinte al CPUN, împreună cu Roman Petre, Măgureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chiţac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel şi alţii, a decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, în baza acestei hotărâri fiind declanşat, în dimineaţa zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populaţii civile, la care au participat forţele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii, atac soldat cu decesul a patru persoane şi rănirea a altor trei prin împuşcare, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane". 

Procurorii mai susţin că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chiţac şi Mugurel Florescu au decis, pe 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la Bucureşti a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piaţa Universităţii asupra populaţiei civile, provocând vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

×
x close