
Sunt noi probe în dosarul în care Călin Georgescu este sub control judiciar pentru șase capete de acuzare, inclusiv instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale. Potrivit surselor Antena 3 CNN, fostul prezidențiabil va fi audiat din nou, vor avea loc noi percheziții informatice și martori cheie din dosar urmează să fie chemați de procurori să dea explicații.
Măsura controlului judiciar împotriva lui Călin Georgescu este pe cale să expire. El va fi audiat din nou, potrivit surselor judiciare consultate de Antena 3 CNN, iar cel mai probabil procurorii îl vor înștiința că va fi prelungit controlul judiciar cu încă 60 de zile.
Se fac în continuare verificări în dosarul în care e pus sub acuzare pentru șase infracțiuni, inclusiv instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale. În zilele următoare vor avea loc noi percheziții informatice, iar martori cheie urmează să stea față în față cu anchetatorii.
Pe numele lui Călin Georgescu sunt deschise trei dosare care sunt instrumentate de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Acuzațiile împotriva lui Călin Georgescu
Călin Georgescu este acuzat de implicare într-o organizație cu caracter fascist și promovarea în spațiul public a unor ideologii și figuri istorice controversate, dar și pentru și răspândirea de informații false cu impact asupra securității naționale care, potrivit art. 404 Cod Penal, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Decizia a fost luată în urma reunirii a două dosare penale ce vizează activități extremiste desfășurate la nivel național. Astfel, procurorii au confirmat implicarea activă a lui Georgescu în sprijinirea și aderarea la o organizație extremistă condusă de Marian Motocu. Gruparea, prezentă în 37 de județe ale țării, avea ca scop propagarea în spațiul public a ideologiilor legionare și antisemite, dar și organizarea de acțiuni violente împotriva politicienilor, judecătorilor și minorităților etnice.
Într-un alt dosar deschis la nivelul Parchetului General, Călin Georgescu este acuzat de răspândirea de informații false cu potențial destabilizator la adresa securității naționale, faptă prevăzută și pedepsită de art. 404 din Codul Penal. În cadrul unei emisiuni televizate difuzate pe 7 decembrie 2024, Georgescu a susținut o teorie conspiraționistă potrivit căreia alegerile prezidențiale din România ar fi fost anulate ca parte a unui plan comun al guvernului român și al administrației președintelui american Joe Biden.
Numele lui Călin Georgescu apare și într-un dosar instrumentat de DIICOT. Călin Georgescu ar fi încercat prin diverse tertipuri, inclusiv prin ordine de plată fără acoperire, să stingă datoria de 1,1 milioane de euro către omul de afaceri Răzvan Leu, care l-a denunțat la DIICOT. Antena 3 CNN a publicat în exclusivitate mesajele dintre candidatul la alegerile prezidențiale și omul de afaceri din Buzău.
Călin Georgescu nu poate candida la prezidențiale
Lui Călin Georgescu i-a fost respinsă definitiv candidatura la alegerile prezidențiale de către Curtea Constituțională a României în 11 martie 2025. După decizia Curții Constituționale, Călin Georgescu a rămas fără nicio cale de atac și nu va participa la alegerile din mai.
După această decizie, Călin Georgescu a spus că a vrut să fie un președinte al „păcii”, dar a supărat „interesele” Uniunii Europene. Acesta a dat de înțeles că „misiunea” sa s-a încheiat și le-a transmis susținătorilor săi să susțină ce candidat vor. „Faceți cum vă dictează conștiința”, a spus Georgescu.