Antena 3 CNN Actualitate Justiție Asistență juridică gratuită și ordine de protecție de un an pentru victimele violenței domestice

Asistență juridică gratuită și ordine de protecție de un an pentru victimele violenței domestice

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:46 08 Mai 2023 Modificat la 19:49 08 Mai 2023
Asistență juridică gratuită și ordine de protecție de un an pentru victimele violenței domestice
Asistență juridică gratuită și ordine de protecție de 1 an pentru victimele violenței domestice Sursa foto: getty images | Paul Gorvett

"În cazurile extreme de violență domestică agresorul nu încetează comportamentul agresiv după șase luni, perioada maximă din lege pentru un ordin de protecție, și trebuie îndepărtat de locul de școală al copilului de exemplu și locul de muncă al victimei sau domiciliul acesteia pe o perioadă mai lungă, fără ca victima să reia drumul tribunalului și frica lipsei de protecție, iar acum ordinele vor putea fi emise de instanță până la 12 luni. Doar în primele trei luni ale anului 2023 au fost deja 1000 de încălcări ale ordinelor de protecție. De asemenea, vorbim și de victime fără resurse sau cu resursele blocate în conturile comune de partenerul agresor, așadar am introdus asistența juridică gratuită și în apel", a declarat Oana Țoiu, deputata co-inițiatoare a legii, potrivit Mediafax.

Conform datelor făcute publice de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în primele trei luni ale acestui an, poliţiştii au emis 2.983 de ordine de protecţie provizorii, 1.255 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.

Citeşte şi: Record înspăimântător în România! Una din patru femei au fost agresate de partener, cel puțin o dată în viață

La nivel naţional, în primele trei luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 5,6%, faţă de primele 3 luni ale anului 2022, de la 12.604 la 13.307 fapte.

Inițiativa USR a fost depusă după consultări cu victime ale violenței domestice, cu societatea civilă, în special rețeaua VIF pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și platforma ProTECT, și cu plenul CES.

Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă urmează să meargă pentru dezbateri și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.

×
x close