Antena 3 CNN Actualitate Justiție Secția de procurori a CSM critică propunerile de reformă în justiție inițiate de Tudorel Toader 

Secția de procurori a CSM critică propunerile de reformă în justiție inițiate de Tudorel Toader 

1 minut de citit Publicat la 16:00 24 Aug 2017 Modificat la 16:00 24 Aug 2017
o_1boa58iusn5u1kn11t8l1ihtd158.jpg

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii susţine că propunerile de modificare a legilor Justiţiei privind răspunderea magistraţilor pot constitui un element de presiune în activitatea judecătorilor şi procurorilor. 

Potrivit unui comunicat al CSM transmis joi AGERPRES, Secţia pentru procurori a CSM precizează că cele mai importante modificări preconizate la legile Justiţiei, prezentate public, vin în contradicţie cu propunerile motivate formulate anterior de către Consiliul Superior al Magistraturii în urma consultărilor sistemului judiciar. 

"Astfel, apreciem că unele dintre măsurile preconizate sporesc rolul factorului politic în organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar. Exemplificativ, trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei, reprezentant al puterii executive, cu afectarea directă a autonomiei instituţionale şi a independenţei funcţionale, înfiinţarea unei noi direcţii specializate, cu o competenţă exclusivă în cercetarea magistraţilor, este inoportună, nu este susţinută statistic şi nu reprezintă o prioritate pentru sistemul judiciar, iar schimbarea sistemului de numire a procurorilor în funcţii de cel mai înalt nivel eludează posibilitatea Secţiei pentru procurori de a proceda la o selecţie directă a viitorilor candidaţi şi nu este similară procedurii propuse pentru numirea conducerii ÎCCJ la nivelul Secţiei pentru judecători", se menţionează în comunicat. 

De asemenea, arată sursa citată, propunerile privind răspunderea magistraţilor pot constitui un element de presiune în activitatea judecătorilor şi procurorilor, cu influenţă directă asupra calităţii actului de justiţie. 

"Celelalte măsuri referitoare la accederea în magistratură şi promovarea în funcţii de execuţie au potenţialul de a bloca funcţionarea sistemului judiciar şi de a afecta modul actual de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional al Magistraturii", precizează CSM. 

Secţia pentru procurori apreciază, chiar în lipsa proiectului de modificare a acestor legi, că aceste măsuri sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, progresele înregistrate sau lupta împotriva corupţiei şi vin în contradicţie flagrantă cu recomandările şi angajamentele asumate în cadrul MCV. 

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că îşi va exprima poziţia motivată şi punctuală asupra propunerilor legislative în momentul în care acestea îi vor fi comunicate în condiţiile legii, după consultarea sistemului judiciar.

×
x close