Antena 3 CNN Actualitate Justiție Scandalul sistemului informatic de la MJ. Zegrean: „Dacă CSM-ul se teme de Ministerul Justiţiei, despre ce să mai vorbim?”

Scandalul sistemului informatic de la MJ. Zegrean: „Dacă CSM-ul se teme de Ministerul Justiţiei, despre ce să mai vorbim?”

Anamaria Nedelcoff
5 minute de citit Publicat la 18:28 06 Sep 2024 Modificat la 18:28 06 Sep 2024
ciocan judecator tastatura justitie
Ciocan de judecător pe o tastatură, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

A izbucnit un nou scandal în justiţia din România. De data aceasta, cei care nu se pot pune de acord sunt judecătorii şi oficialii din Ministerul Justiţiei. Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii acuză că probe din dosare, clauze confidenţiale ori informaţii sensibile ar putea fi scurse, odată cu implementarea noului sistem informatic, impus de minister.

Noul sistem informatic va avea un centru de comandă la Ministerul Justiţiei. Lucrul acesta nu este deloc pe placul judecătorilor, iar inclusiv cei de la Consiliul Superior al Magistraturii au avut o şedinţă pe această temă.

Eu cred că ne aflăm în faţa unei situaţii deosebit de grave, care trebuie tranşată, e adevărat, prin dialog şi prin această intervenţie publică pe care o vom astăzi. Aş asemui tipul acesta de dialog cu o pastilă otrăvită, care este învelită într-o formă de ciocolată foarte apetisantă. Eu vreau să ne manifestăm deschiderea la dialog constituţional, dar în acelaşi timp nu pot să mă prefac că nu văd, de aici de unde sunt situat, inclusiv germenii unui conflict de natură constituţională", a declarat judecătorul Claudiu Drăguşin, membru CSM, în şedinţa de joi.

Acesta mai susţine că noul sistem informatic aduce „chestiuni care afectează sistemul structural, în întregimea lui”.

Înainte, sistemul tehnic din instanţe presupunea centralizarea informaţiilor la nivelul curţilor de apel. Totodată, judecătorul Drăguşin mai spune că specialiştii IT „se află într-o stare de dualitate care nu face bine nici sistemului nostru, nici autorităţii judecătoreşti şi cred că nici Ministerului Justiţiei”.

Mortul care a intrat în calculatoarele instanţelor

Ei sunt subordonaţi funcţional Ministerului Justiţiei, dar sunt cumva sub autoritatea preşedintelui instanţei la nivelul curţilor. Sunt evaluaţi profesional la Ministerul Justiţiei, dar sancţiunile disciplinare, dacă se pune problema vreodată, sunt aplicate la nivelul curţilor”, explică membrul CSM.

Noua reformă a Ministerului Justiţiei presupune că toate documentele care sunt produse de instanţă vor fi administrate dintr-un centru de comandă al instituţiei, iar asta va afecta întreg procesul de judecată, plus că laptopurile judecătorilor, procurorilor şi grefierilor ar putea fi spionate.

Practic, Ministerul Justiţiei va administra o reţea, în cadrul căreia se va regăsi situată informaţia din tot sistemul judiciar, documente depuse de părţi; dar, mai mult decât atât, chiar conţinutul calculatoarelor individuale ale judecătorilor şi grefierilor. Dacă sistemul pe care ministerul l-a conceput va fi pus în aplicare, practic, acest principiu al secretului deliberării va trebui reconfigurat. Judecătorul va lua decizia împreună cu conştiinţa lui şi, potenţial posibil, cu cineva de la MJ”, mai spune judecătorul Drăguşin.

Membrul CSM mai dă exemplul unui caz în care anumite calculatoare au fost accesate de un cont al unei persoane decedate de câţiva ani.

În timp ce ni se spunea că nu se poate, tehnic, intra în calculatoare, colegii noştri au detectat, stabilit, printr-o analiză tehnică exact contrariul: că s-a intrat în nişte calculatoare. Colegii noştri de la instanţele care au verificat au detectat că în calculatoarele lor s-a intrat cu un cont al unui fost angajat al ministerului Justiţiei, decedat de trei ani. Şi sper din tot sufletul că nu era chiar el, era altcineva în spatele contului. Nu ni s-a spus cine era în spatele contului, şi, de altfel, nici nu cred că s-ar putea afla lucrul ăsta. S-a detectat că acea persoană doar a intrat în contul, într-un anumit calculator, dar nu s-a detectat ce a făcut acea persoană în calculatorul respectiv”, precizează judecătorul Drăguşin.

Zegrean: "Dacă CSM-ul se teme de Ministerul Justiţiei, despre ce să mai vorbim?"

De partea celor din CSM este şi Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale. Acesta a declarat, pentru Antena 3 CNN, că centrul de comandă nu are ce să caute la Ministerul Justiţiei. Ba, mai mult, acesta subliniază că, în acest caz, este vorba de sumele mari de bani din aceste proiecte de modernizare informatică, pe care ministerul vrea să le administreze.

Augustin Zegrean: Dacă CSM-ul se teme de Ministerul Justiţiei, despre ce să mai vorbim? A fost la ei arhiva SIPA. La Ministerul Justiţiei. Şi ştiţi ce scandal a ieşit, că unii au avut acces la arhiva aia şi au luat de acolo tot ce au vrut. Aşa se va întâmpla şi cu asta.

Reporter: Credeţi că va fi un eşec?

Augustin Zegrean: Eu cred că da. Nu are ce să caute la Ministerul Justiţiei.

Reporter: Dar de ce credeţi că Ministerul Justiţiei vrea să administreze el aceste baze de date? Că valoarea proiectelor este destul de mare, de 160 de milioane de lei.

Augustin Zegrean: De aia. Ca să administreze ei banii ăştia.

Ce explicaţii dă Ministerul Justiţiei

În replică, oficialii Ministerului Justiţiei precizează că judecătorii nu au de ce să îşi facă griji cu privire la o posibilă breşă de securitate, odată cu implementarea acestui nou sistem informatic.

Relevante sunt două proiecte, ambele cu finanţare europeană. Discutăm de ECRIS 5, în valoare de 60 de milioane de lei şi virtualizarea aplicaţiilor, care valorează 100 de milioane de lei şi este finanţat prin PNRR. Sunt aplicaţii esenţiale pentru informatizarea sistemului judiciar. Serverele, chiar şi virtualizate, sunt în continuare la tribunale şi curţile de apel, şi nu la Ministerul Justiţiei”, a declarat, pentru Antena 3 CNN, George Şerban, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Acesta mai spune că, de câteva zile, angajaţii ministerului nu mai pot avea acces la bazele de date ECRIS.

În urmă cu două luni, am planificat într-o şedinţă o întâlnire de lucru cu specialiştii din instanţe. Am luat act de rezervele exprimate de CSM şi, prin dispoziţia administrativă a şefului compartimentului de specialitate din Ministerul Justiţiei, începând cu 3 septembrie, niciun angajat al Ministerului Justiţiei nu mai are acces în bazele de date ECRIS, cele care sunt în discuţie.

Sigur că Ministerul va administra în continuare serviciile esenţiale din acest domeniu, just.ro, Şi o să număr aici cel puţin două: serviciul de email sau portalul just.ro.

Dacă discutăm despre acces în sistem, pot spune că acesta este trasabil şi jurnalizabil. Mai exact, se poate vedea cine, când şi cum a accesat un sistem.

Practic, nu vorbim de porţi de acces obscure. Cineva din Ministerul Justiţiei poate intra pentru mentenanţă, asistenţă, suport tehnic doar la solicitarea specialiştilor IT din instanţe, cu acces oferit de aceşti specialişti, acces care ulterior este revocat”, precizează George Şerban.

El mai spune că, totuşi, „trebuie să admitem că niciun sistem informatic, la acest moment, nu este infailibil, dacă discutăm de sisteme informatice care sunt legate la internet, interconectate la o reţea locală sau care au orice altă formă de interconectare”.

Totodată, o întâlnire între membrii CSM şi oficialii MJ ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

×
x close