Parchetul General susţine că a luat cunoştinţă despre decizia Curţii Constituţionale privind constatarea existenţei unui conflict între Guvern şi Ministerul Public, prin DNA, şi că motivarea CCR va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei cu privire la infracţiunile ce constituie obiectul dosarului cunoscut generic sub denumirea de "Adoptarea Ordonanţei 13".
"Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat cunoştinţă despre Decizia Curţii Constituţionale privind constatarea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Ministerul Public prin Direcţia Naţională Anticorupţie, decizie prin care instanţa de contencios constituţional a constatat că "acţiunea PÎCCJ - DNA de a-şi aroga atribuţia de a verifica legalitatea şi oportunitatea unui act normativ, respectiv OUG13/2017, cu încălcarea competenţelor constituţionale ale Guvernului şi Parlamentului, prevăzute de art. 115 alin 4 şi 5 din Constituţia României, respectiv ale Curţii Constituţionale, prevăzute de art. 146 lit. din Constituţie", a generat un conflict juridic de natură constituţională între respectivele autorităţi ale statului", se arată într-un comunicat al PÎCCJ transmis, luni, AGERPRES.
Sursa citată menţionează că motivarea CCR va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei în acest caz.
"Motivarea Curţii Constituţionale va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei cu privire la infracţiunile de favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte, Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, fals intelectual, ce constituie obiectul cauzei înregistrată pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ, cauză cunoscută generic sub denumirea de "Adoptarea Ordonanţei 13"", se spune în comunicat.
Luni, Curtea Constituţională a discutat cererea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în vederea constatării existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Ministerul Public, prin DNA, după ce procurorii au deschis o anchetă cu privire la elaborarea proiectului de OUG de modificare a Codurilor penale.
Ulterior, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că DNA şi-a depăşit atribuţiile în ancheta privind OUG 13 şi că nu trebuia să verifice legalitatea, oportunitatea ordonanţei, ci trebuia să se rezume la aspectele penale.
"A verificat legalitatea, oportunitatea ordonanţei de urgenţă. Adică, dacă sunt întrunite condiţiile pentru ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă, stare de urgenţă care să nu poată fi evitată decât prin acest act, să motiveze ordonanţa (...). Toată tevatura asta probabil că nu s-ar fi ivit dacă ar fi existat o cooperare loială între autorităţi. Asta înseamnă că acele avize puteau fi cerute sub forma unei consultări", a declarat Dorneanu după şedinţa CCR.
Întrebat dacă ancheta va putea continua, dar fără ca procurorii să poată cerceta legalitatea sau oportunitatea, ci doar aspectele penale, Valer Dorneanu a răspuns că da.
"Exact, care să atragă răspunderea concretă, penală, nu răspunderea ipotetică preluată din ce-a spus autorul sesizării (către DNA - n.r.). (...) Procurorul ar fi trebuit, analizând acea plângere, să vadă dacă există sau nu există impedimente care să-l împiedice să înceapă urmărirea penală. (...) El putea constata că verificarea a ceea ce au reclamat cei doi autori, a oportunităţii ordonanţei de urgenţă, că a fost adoptată cu un scop, de a proteja pe cineva, de a favoriza pe cineva, sunt chestiuni care pot fi de competenţa de anchetă a Parchetului, sau nu. Or, astea ţin de activitatea de legiferare", a explicat Valer Dorneanu.
El a precizat că toate actele penale ce vor fi efectuate pe viitor vor trebui să ţină cont de decizia CCR.
"Ceea ce a făcut Parchetul până aici este răspunderea lui, dar de aici înainte şi DIICOT, sau cui i-o da-o (...), toate actele de anchetă, toate actele de cercetare penală trebuie făcute în aşa fel încât să nu se încalce prerogativele Curţii Constituţionale, ale Parlamentului şi ale Guvernului", a spus preşedintele CCR.
Acesta a adăugat că nu DNA trebuia să aprecieze oportunitatea emiterii acestei ordonanţe.
"Aşadar, s-a încălcat dreptul Guvernului de a aprecia oportunitatea legiferării (...). Şi în ordonanţa de începere a urmării penale, şi în alte declaraţii, Parchetul spune că nu era necesară ordonanţa, nu era necesar să se adecveze conţinutul unor texte din Codul penal şi din Codul de procedură penală care au fost declarate neconstituţionale. (...) Că nu trebuia prin ordonanţă de urgenţă. Or, acest lucru ţine de atributul Guvernului rezultat din articolul 102 din Constituţie", a mai spus Dorneanu.
Totodată, el a subliniat că prin ancheta DNA privind OUG 13 s-a perturbat buna activitate a Guvernului.
"Considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului şi s-au perturbat şi relaţiile care trebuie să existe între cele trei autorităţi - judecătorească, executivă şi legislativă", a susţinut preşedintele CCR, menţionând că decizia judecătorilor a fost luată cu "o majoritate semnificativă".