Olanda urmăreşte activ evoluţia statului de drept în România, iar vacanţa de Revelion a ambasadoarei Stella Ronner-Grubacic a fost una "privată", informează joi misiunea diplomatică la Bucureşti, pe pagina sa oficială de Facebook.
Mesajul vine în contextul în care, potrivit potrivit presei centrale, ambasadoarea Olandei ar fi petrecut Revelionul cu familia lui Nelu Iordache, recent condamnat la închisoare, în primă instanţă, pentru deturnare de fonduri.
"Doamna ambasador Stella Ronner-Grubacic şi familia sa au petrecut o vacanţă de ski privată în Poiana Braşov. Doamna Ronner-Grubacic nu se afla acolo în calitatea sa oficială", se arată în mesajul publicat pe platforma de socializare.
Totodată, este menţionat şi că hotelul unde a fost cazată familia ambasadoarei "a organizat o cină cu ocazia Revelionului, la care au participat sute de invitaţi" şi că "nu a existat nicio consultare prealabilă cu doamna ambasador cu privire la amplasarea la masă".
"Olanda urmăreşte activ evoluţia statului de drept în România, referitor la care recent a fost făcută o declaraţie, împreună cu alte şase ţări europene, în data de 21 decembrie", se încheie mesajul Ambasadei Olandei la Bucureşti, pe Facebook.
Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România au făcut atunci apel la "toate părţile implicate" în procesul de reformă a justiţiei "să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei".
"Noi, reprezentanţi ai ţărilor partenere din Uniunea Europeană, dorim să ne reafirmăm apartenenţa la destinul nostru comun împreună cu România, bazat pe valori comune şi în special pe statul de drept", au arătat semnatarii.
Reprezentanţii ambasadelor au amintit că la reuniunea Consiliului din 12 decembrie Uniunea Europeană a adoptat concluzii pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) cu privire la reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei în România. "Concluziile subliniază, în special, 'necesitatea predictibilităţii, a transparenţei depline şi a consultărilor incluzive' în ceea ce priveşte reforma justiţiei, în conformitate cu prevederile raportului Comisiei Europene din cadrul MCV. În plus, Consiliul solicită României să evite orice pas înapoi", au punctat ambasadele, în mesajul din 21 decembrie.