Similitudinile sunt multe, chiar şi astăzi existând "comenzi" pentru justiţie, chiar dacă vin sub o altă formă, cea a unor "rugăminţi".
"Nenorocirea mea a început de când m-am născut, că tatăl meu a fost ofiţer de jandarmi - origini nesănătoase. Viaţa mea a fost un coşmar, şi este, din cauza unui om. Am aflat că şeful meu este ofiţer de Securitate acoperit. Sunt un om trecut prin tot regimul comunist şi care, în momentul în care au vrut să mă facă membru de partid, am refuzat şi am zis ceva urât la adresa iniţiativei, am fost cercetat timp de o săptămână. Şi nu m-am potolit şi nu mă potolesc. S-ar fi întors tata în mormânt" a povestit Nicolae Tănase, care de ani de zile luptă cu sistemul şi care nu a renunţat nicio clipă să creadă în dreptatea lui.
"Este un sistem ticăloşit care s-a perpetuat. După Al Doilea Război Mondial, în Germania, s-a pus problema democratizării şi denazificării. În România, de "decomunizare" aţi auzit? Nu aţi auzit" a afirmat profesorul Cristian Troncotă.
Nicolae Tănase a vorbit şi despre cazul violului de la Vaslui, rememorând un episod dureros din cariera sa de judecător.
"Era vorba despre un viol în urma căruia victima, o biată femeie în jur de 30 de ani, a murit. La viol au participat mai mulţi bărbaţi şi, surprinzător, complice la acel caz a fost o femeie. Am văzut la dosar mai multe acte medicale întocmite în cursul urmăririi penale. Arătau că victima avusese mai multe leziuni în zona capului, iar pe corp, 53 de echimoze şi 15 escoriaţii. Toate fiind făcute, în opinia procurorului, doar de unul dintre violatori. Am audiat martorii şi ce am putut auzi în şedinţa de judecată pur şi simplu m-a oripilat. Martorii fuseseră parte la viol. Toţi. De ce erau ei martori şi nu inculpaţi, aveam să aflu pe urmă. Pentru că procurorul era supărat că, dintre toţi, doar unul nu voia să recunoască fapta. Şi atunci, drept recompensă pentru cei care recunoscuseră, l-a făcut inculpat doar pe acela care nu voia să spună adevărul" a spus Nicolae Tănase.