Proprietarii și administratorii de locuințe din România riscă până la 5 ani de închisoare dacă tolerează consumul de droguri în casele lor. La fel şi chiriașii care îşi lasă prietenii să se drogheze în apartamentul lor.
Noua lege, care a intrat în vigoare la începutul lunii, sancționează inclusiv proprietarii de apartamente care sunt închiriate în regim hotelier. Astfel, cei care află că în locuințele lor se consumă droguri, trebuie să anunțe imediat poliția, dacă nu vor să riște o condamnare penală.
Concret, dacă închiriați un apartament, iar chiriașii consumă droguri și dumneavoastră aflați, trebuie să anunțați imediat poliția. În caz contrar, pedeapsa ajunge la 5 ani de închisoare.
Aceeași condamnare o pot primi și proprietarii sau chiriașii care își lasă prietenii să se drogheze în locuințele lor.
Toate acestea sunt cuprinse în aceeași lege care înăsprește şi pedepsele pentru șoferii care conduc băuți sau drogați. Ei rămân fără permis de conducere timp de până la 10 ani.
De asemenea, un șofer drogat sau băut care produce accident rutier în care victima moare, va primi între 10 și 15 ani de închisoare.
Problema consumului de droguri nu este ceva nou pentru autoritățile din România. Parlamentarii încearcă prin orice mod să oprească acest fenomen. La începutul lunii a fost publicată în Monitorul Oficial noua lege care incriminează mai multe fapte. Printre ele și tolerarea consumului de droguri.
"Tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi", se arată în lege.
Consumul şi traficul de droguri a crescut în ţara noastră în ultima perioadă. În doar 4 luni polițiștii au confiscat peste 500 de kilograme de droguri, aproape 500.000 de comprimate, 3,5 tone de masă vegetală de droguri și 4 tone de substanțe interzise dopante.
”În primele 4 luni ale acestui an au fost înregistrate peste 6.364 de sesizări penale, o creștere cu 19,2% față de perioada similară a anului precedent”, explică Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR.
Pe lângă incriminarea tolerării consumului de droguri, noua lege, care a intrat deja în vigoare, aduce şi alte schimbări. Spre exemplu cei care sunt prinși conducând sub influența alcoolului sau a drogurilor nu mai pot fi sancționați doar cu amendă. De acum singurele soluții care pot fi date de judecătorii în aceste cazuri sunt condamnarea cu suspendare sau cu executare.