Antena 3 CNN Actualitate Justiție Augustin Lazăr: A fost un vot de încredere pentru Procurorul General

Augustin Lazăr: A fost un vot de încredere pentru Procurorul General

3 minute de citit Publicat la 17:23 28 Feb 2017 Modificat la 17:23 28 Feb 2017
o_1ba2hpq1d5mj1r21giq1nfi13q18.jpg

Update: Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, marţi, propunerile de sesizare a Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile făcute de procurorul general al României, Augustin Lazăr, după adoptarea OUG 13 şi de verificare de către inspectorii judiciari a anchetei făcute de procurorii DNA în cazul Ordonanţei. Decizia de respingere a celor două propuneri, care erau cuprinse în ordinea de zi suplimentară a Plenului CSM, a fost luată cu majoritate de voturi, pentru respingerea acestora fiind doar un vor în plus.

Augustin Lazăr a declarat la ieşire de la şedinţa CSM că a primit un vot de încredere din partea colegilor şi că nu va fi anchetat disciplinar.

"Au demonstrat colegii noştrii că prin acest test noi luăm deciziile aici şi reuşim să gândim o strategie de independenţă a magistraturii, care este corectă. A fost un vot de încredere pentru Procuroul General. A fost un test bun pentru a se vedea dacă un membru al CSM poate să se exprime şi gândeşte. A fost un test binevenit", a declarat Augustin Lazăr.

În timpul plenului CSM, Procurorul General a afirmat că a găsit exclusiv aspecte de urmărire penală în dosarul în care se cercetează OUG 13 şi că nu ar trebui blocată o cercetare penală în curs.

Plenul CSM a luat în discuţie eventualitatea sesizării Inspecţiei Judiciare pentru a verifica felul în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea în cazul OUG 13, dar şi modul în care procurorul general Augustin Lazăr a gestionat comunicarea după emiterea acestui act normativ.

În acest context, Augustin Lazăr a precizat că a analizat dosarul şi că a descoperit exclusiv aspecte de urmărire penală.

"Cu referire la acţiunile de urmărire penală ale DNA, aş dori să precizez că eu am văzut dosarul şi am văzut că exclusiv aspecte de urmărire penală au fost cercetate. (...) Să vedem motivarea deciziei CCR şi o să o respectăm fără niciun fel de dubiu, dar eu vă pot asigura că am văzut dosarul şi am văzut aspectele de natură concrete care au fost cercetate acolo şi persoanele concrete care ar fi comis aceste fapte. (...) Nu ar trebui să blocăm o cercetare penală care este în curs făcând comentarii şi luând măsuri altele decât cele care ar fi normal de luat. S-ar putea interpreta şi în acest sens, să fie timoraţi procurori care au început o urmărire penală pentru fapte concrete. Fapte concrete, eu vă spun că am văzut dosarul (...)", a precizat Augustin Lazăr.

Ştire Iniţială: CSM va verifica dacă DNA a încălcat legea atunci când a deschis dosarul Ordonanţei 13.

Judecătoarea Simona Marcu, membru CSM, a cerut marți sesizarea Inspecției Judiciare pentru a se verifica felul în care DNA "și-a arogat competența" de a verifica legalitatea și oportunitatea emiterii unui act normativ, dar și modul în care procurorul general Augustin Lazăr a gestionat comunicarea după emiterea OUG 13.

Prin urmare, Augustin Lazăr ar putea fi anchetat disciplinar.

"Vă propun să suplimentăm ordinea de zi cu două puncte. Primul punct care să vizeze sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la contextul în care DNA și-a arogat competența de a verifica legalitatea și oportunitatea emiterii unui act normativ, în sensul celor reținute în decizia CCR, precum și sub alte aspecte, (...) în special cu privire la situația de la DNA Ploiești, respectiv dacă s-au cunoscut disfuncționalitățile de la această unitate de Parchet și care au fost măsurile, dacă s-au luat măsuri, care au fost acestea, pentru a preîntâmpina evoluția acestui caz", a propus Simona Marcu.

A doua propunere a vizat sesizarea IJ cu privire la modalitatea prin care Augustin Lazăr a gestionat comunicarea publică după trimiterea OUG 13.

"Al doilea punct vizează sesizarea Inspecției Judiciare pentru a verifica modul în care procurorul general, în calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară trimiterii OUG 13/2017, din perspectiva respectării obligației de rezervă pe care o are orice magistrat", a mai propus Simona Marcu.

×
x close