Antena 3 CNN Emisiuni Exces de putere Procurorul general al României a primit o lecție de drept. Curtea de Apel Alba Iulia explică de ce a mutat procesul lui Lazăr la Bucureşti

Procurorul general al României a primit o lecție de drept. Curtea de Apel Alba Iulia explică de ce a mutat procesul lui Lazăr la Bucureşti

S.T.
1 minut de citit Publicat la 22:13 07 Dec 2018 Modificat la 22:13 07 Dec 2018
Procurorul general al României a primit o lecție de drept. Curtea de Apel Alba Iulia explică de ce a mutat procesul lui Lazăr la Bucureşti

Judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia i-au predat o lecție de drept Procurorului General Augustin Lazar, care a susținut că cererea de suspendare a revocării sale din funcție făcută de ministrul Justiției Tudorel Toader poate fi judecată în localitatea în care își are domiciliul, și anume Alba Iulia, și care a pretins că a făcut cererea „în primul rând în calitatea sa de persoana fizică”.

În solicitarea sa de suspendare a procedurii de revocare, Procurorul General a susținut că vătămarea principală care rezultă din cuprinsul cererii este strâns legată de funcția pe care riscă să o piardă într-un mod care-i afectează reputația și demnitatea, dar este vorba de un contencios subiectiv declanșat de reclamant, în primul rând în calitatea sa de persoană fizică.

Curtea de Apel Alba a explicat procurorului general că a greșit instanța și că acțiunea sa este de competența Curții de Apel București. 

„Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie conduce si reprezinta Ministerul Public si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, este ordonator principal de credite, emite ordine cu caracter intern, toate acestea reprezentand competente specifice unei entitati de drept public. Raportul de evaluare a fost emis in legatura cu aceste competente specifice, respectiv in legatura cu exercitarea atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale. Avand in vedere ca aceste competente sunt atasate functiei respective de conducere, orice conflict juridic in legatura cu modalitatea de realizare a lor implica participarea in proces a titularului functiei (de altfel in speta actiunea a fost formulata de reclamantul Augustin Lazar - procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie). Faptul ca aceste competente sunt exercitate de catre o persoana fizica nu inseamna ca exista un interes legitim al persoanei fizice distinct de cel al titularului functiei pentru ca, in lipsa functiei, exercitarea legitima a competentelor nu este posibila. Altfel spus, procurorul Augustin Lazar nu putea exercita atributii manageriale de genul celor supuse evaluarii ministrului justitiei si prezentate in raportul a carui executare se solicita a fi suspendata decat daca detinea functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.(...)
Ca atare, argumentul reclamantului privitor la lipsa personalitatii juridice nu poate fi primit intrucat, asa cum am aratat mai sus, competentele de exercitare a atributiilor manageriale sunt atasate functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”, se arată în motivare.

 

×
TOP articole
x close