
Procurorii DNA București fac 41 de percheziții luni dimineață în Portul Constanța, fiind vizați mai mulți funcționari cu funcții de conducere, dar și vameși și foști vameși, dar şi în casele mai multor politicieni. Se fac investigații într-un dosar de dare și luare de mită. Ancheta vizează obținerea de beneficii, terenuri, dane și contracte în Portul Constanța. Mită ar fi estimată la aproape 7 milioane de euro, potrivit unor surse Antena 3 CNN.
UPDATE 10.30 Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție precizează că fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2024 - 2025, de către funcționari publici și oameni de afaceri a unor infracțiuni de luare și dare de mită, în legătură cu activitatea economică desfășurată în Portul Constanța.
"În cursul zilei de 24 februarie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 41 de locații situate pe raza județelor Constanța, Dâmbovița, Brașov și municipiului București, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale", potrivit DNA.
UPDATE 10.20 Încă de la 6.30, mascații și procurorii au descins și la locuința lui Ion Dumitrache, șeful organizației municipale Constanța a PSD., care deține Șantierul Midia, dar și afaceri din Constanța și Midia.
Printre cei vizați de perchezițiile de la Cosntanța mai sunt Eugen Bogatu - fost director al Administrației Portuare Constanța, Vișan George, director comercial al Administrației Portuare, Sorin Banias, director sucursale Port Constanța (frate cu Mircea Banias), Aurelian Pilca, Jean Paul Tucan, fost candidat la Primăria Năvodari, Costea Vasile - om de afaceri, potrivit surselor Antena 3 CNN
UPDATE 9.00 Au loc percheziții și la Compania Națională Administrație Porturilor Maritime Constanța, care a transmis un punct de vedere despre investigațiile în desfășurare.
"Referitor la acțiunea DNA declanșată în această dimineață în Portul Constanța, vă informăm că Administrația Porturilor Maritime oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare. Directorul general și directorul financiar pun la dispoziția procurorilor DNA toate documentele solicitate, toate informațiile necesare în sprijinul desfășurării anchetei. Orice informație pe acest subiect va putea fi furnizată, conform legii, doar de instituțiile abilitate. Conducerea companiei reafirmă determinarea de a nu accepta nicio abatere de la legalitate și va întreprinde întotdeauna măsuri corespunzătoare dispozițiilor organelor judiciare", a comunicat Administrația Porturilor Maritime.
Știrea inițială
Sunt 41 de percheziții în Portul Constanța și la domiciliile persoanelor vizate.
Perchezițiile se fac într-un dosar care cercetează fapte de luare și dare de mită, dar și de abuz în serviciu.
Din informațiile Antena 3 CNN, ar fi vizat și un director al unei companii din Constanța, dar și un cetățean turc, inițial vizat de DNA pentru că ar fi oferit mită 200.000 de dolari unui funcționar dintr-o organizație internațională.
Vor urma și audieri, azi vor fi în principal la Constanța.