Antena 3 CNN Actualitate Justiție Parchetul instanţei supreme: Abuzul în serviciu nu a fost dezincriminat

Parchetul instanţei supreme: Abuzul în serviciu nu a fost dezincriminat

<1 minut de citit Publicat la 18:07 14 Feb 2017 Modificat la 18:07 14 Feb 2017
o_1b8um24ee1pg16knoqe16jt831e.jpg
Foto: Pixabay.com

Procurorii Parchetului instanţei supreme arată că decizia de anul trecut a Curţii Constituţionale - care a stabilit că prin sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din definiţia abuzului în serviciu se înţelege "îndeplineşte prin încălcarea legii”- nu a "dezincriminat" infracţiunea de abuz în serviciu, scrie news.ro.

Curtea statuează că neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară - legi şi ordonanţe ale Guvernului, mai spun procurorii.

"Trebuie menţionat faptul că Decizia nr. 405/2016 este o decizie interpretativă, care nu afectează conţinutul normativ al actului controlat, ci doar înţelesul său contrar Constituţiei. Practic, fără a se declara neconstituţionalitatea textului, Curtea reinterpretează norma şi stabileşte care este interpretarea compatibilă cu Constituţia. În consecinţă, prin această decizie nu a fost «dezincriminată» infracţiunea de abuz în serviciu”, arată reprezentanţii Ministerului Public.

Procurorii precizează că CCR a decis în legătură cu definirea infracţiunii de abuz în serviciu că prevederile legii sunt constituţionale “în măsura în care prin sintagma «îndeplineşte în mod defectuos» din cuprinsul acestora se înţelege «îndeplineşte prin încălcarea legii»".

Ministerul Public mai arată că dispozitivul acestei decizii se completează şi trebuie interpretat/aplicat în raport cu considerentele care îl fundamentează şi explicitează.

 

×
Etichete: decizia ccr
x close