Antena 3 CNN Actualitate Mită de până la 10.000 dolari/container pentru marfa ilegală la Vama Constanța. Prins de DNA, un vameș a înghițit biletul cu șpăgile

Mită de până la 10.000 dolari/container pentru marfa ilegală la Vama Constanța. Prins de DNA, un vameș a înghițit biletul cu șpăgile

GettyImages-1686329501
Mită de până la 10.000 dolari/container pentru ca marfa ilegală să treacă pe la Vama Constanța. FOTO Getty Images
de Georgiana Marina    |    13 Sep 2024   •   14:07

Doi angajați de la Vama Constanța și un comisionar vamal au fost reținuți pentru luare de mită și distrugere de probe. În timpul flagrantului în urma căruia au fost prinși, unul dintre ei a înghițit un bilețel pe care erau notate sumele de bani date mită.

Procurorii DNA Constanța i-au reținut vineri pe Marius Oprea, lucrător vamal la Constana, pentru luare de mită în formă continuată, Dorel-Emanuel Petcu, fost lucrător vamal la același oficiu, în prezent suspendat din funcție și angajat al unei societății ce oferă servicii portuare, acuzat de complicitate la luare de mită și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, precum și pe C.M., în prezent comisionar vamal al unei societăți comerciale, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, vameși din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud luau mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea, prin intermediul unor comisionari vamali, pentru ca să nu verifice containerele și pentru a le permite trecerea deși conțin mărfuri ce nu corespund cu datele din documentele de import sau sunt contrafăcute.

Pentru a sensibiliza lucrătorii vamali de la controlul fizic, astfel încât să nu fie probleme cu mărfurile contrafăcute sau nedeclarate, sau pentru urgentarea formalităților vamale, importatorii obișnuiesc să dea mită între 500-700 dolari/container. Aceste sume pot urca în funcție de numărul de colete care fac obiectul confiscării, astfel, la cei 500-700 dolari se adaugă 30-50 dolari per colet, sume care ajung și la 10.000 de dolari per container pentru mărfurile interzise la import în UE, a comunicat DNA.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 20 mai - 27 august 2024, Marius Oprea ar fi cerut și primit pentru sine și pentru alții de la persoane juridice și importatori, sume de bani în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea sau urgentarea formalităților vamale ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Astfel, el ar fi contribuit la taxarea ilicită a containerelor cu mărfuri procesate în punctul vamal, facilitând concomitent introducerea în țară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoțite de avizele sau autorizațiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantități decât cele declarate în vamă și mărfuri subevaluate.

De asemenea, Marius Oprea Marius colecta sumele de bani primite ca mită. Imediat după colectarea sumelor de bani, Petcu Dorel - Emanuel ar fi luat banii de la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud situat în Portul Constanța și i-ar fi  transportat în zone sigure unde erau împărțiți între membrii grupului.

În 12 septembrie 2024, C.M. i-ar fi dat lui Marius Oprea Marius, în incinta Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud situat în Portul Constanța, sumele de 5.000 de dolari și 8.100 lei, pretinși în mod indirect reprezentanților unor persoane juridice, importatori, care au solicitat efectuarea operațiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud a unor mărfuri containerizate.

În 12 septembrie, el ar fi fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la inculpatul C.M. sumele de 5.000 de dolari și 8.100 lei. La scurt timp după constatarea infracțiunii flagrante, Petcu Dorel - Emanuel ar fi luat discret de pe biroul din fața sa un înscris olograf cu dimensiunile de 5 cm x 10 cm, ce se afla lângă sumele de bani date cu titlu de mită și care făcea referire la ce reprezintă sumele respective, înscris pe care l-ar fi distrus prin înghițire, cu scopul de a împiedica aflarea adevărului în cauza penală, potrivit DNA.

Joi, au fost efectuate percheziții domiciliare în 47 de locații în județul Constanța, reprezentând sediul unei instituții publice și domiciliile unor persoane fizice. În autoturismul lui Petcu Dorel – Emanuel, procurorii au găsit sumele de 12.300 de dolari și aproximativ 1.000 de euro.

În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane. Vineri, cei trei inculpați vor fi duși la Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close