Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ministrul Justiţiei îl acuză pe ÎPS Teodosie de derapaj inacceptabil: „50.000 de femei au fost victime ale violenţei domestice în primele cinci luni din 2024"

Ministrul Justiţiei îl acuză pe ÎPS Teodosie de derapaj inacceptabil: „50.000 de femei au fost victime ale violenţei domestice în primele cinci luni din 2024"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 17:28 24 Iun 2024 Modificat la 17:34 24 Iun 2024
Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, IPS Teodosie
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a reacţionat la afirmaţiile Înalt Preasfinţitului Teodosie. Sursa foto: Captură foto Antena 3 CNN

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a reacţionat la afirmaţiile Înalt Preasfinţitului Teodosie care i-a spus unei femei care s-a plâns că a fost abuzată psihic de soț că „trebuie să își ducă crucea" şi că soluţia nu este să divorţeze.

“Sfaturile” ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soțul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice.

Realitatea înfricoșătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliției Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în 2024 față de anul trecut.

Ministrul Justiţiei: „Acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere"

Pentru mine, pentru Ministerul Justiției, combaterea violenței este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu inițiativa Ordinului de protecție extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracțiunilor.

Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste inițiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violența domestică? Cum putem fi credibili când aceleași persoane publice insinuează că femeile “trebuie să își ducă crucea” alături de un abuzator și să îndure o căsnice cu abuzuri?

Este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere", a scris Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei pe Facebook. 

ÎPS Teodosie face o noua declarație revoltătoare: i-a spus unei femei abuzate de soț că „trebuie să își ducă crucea”

„După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, l-a întrebat femeia pe ÎPS Teodosie în timpul emisiunii de la radio.

ÎPS Teodosie i-a răspuns femeii, spunând că ea trebuie să își „ducă crucea”, pentru că a primit „taina cununiei”.

„Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, i-a recomandat Teodosie femeii.

Arhiepiscopul Tomisului le-a cerut medicilor să nu mai facă întreruperi de sarcină

Nu este prima dată când Arhiepiscopul Tomisului face declarații controversate. În 2023, el a transmis un mesaj chiar înainte de Crăciun, în care le-a transmis medicilor și asistenților medicali să nu mai accepte întreruperile de sarcină din partea femeilor. Îndemnul apare chiar în pastorala de Crăciun.

„Tinerii sunt mai întâi rupți de rude, apoi de Biserică, pentru ca să ajungă îndoctrinați în cultul consumului de orice fel și al plăcerilor de moment. Sunt descurajați de a mai continua actul genezic prin Căsătorie, așa cum l-au primit de la strămoși, din cauza mediului nociv în care se zbate societatea fără de Dumnezeu.

Uciderea de prunci a devenit un produs social, oferit și consumat, în văzul și cu complicitatea tuturor, de cei care se consideră „păzitori ai vieții”: medici, tați și mame”, este o parte din mesajul transmis de Arhiepisopul Tomisului. 

×
x close