UPDATE: Tudorel Toader, ministrul Jutiției, a explicat că a întocmit un raport de evaluare care are 19 pagini, conținutul acestora fiind publicat pe site-ul Ministerului Justiției.
”Acest raport a survenit în contextul în care, pe de o parte, Guvernul a adoptat OUG 13, pe de altă parte DNA a procedat la anchetarea circumstanțelor în care a fost adoptată respectiva OUG, anchetă față de care președintele Senatului a sesizat CCR cu constatarea unui conflict juridic de natură constituțională” și-a început Tudorel Toader discursul.
”Au apărut reacții legate de competența ministrului Justiției de a face această evaluare. Dacă nu aveam certitudinea, nu făceam așa ceva” a continuat ministrul.
”Am realizat această evaluare în deplină concordanță cu legea, iar fiecare de cei doi procurori au venit la mai puțin de 10-15 minute de când i-am invitat, iar suprapunerea cu vizita ambasadorului SUA a fost o pură coincidentă” a mai spus Tudorel Toader.
”Statul de drept are o arhitectură bine conturată și delimitată. Autoritățile au compentențe complementare, trebuie să își respecte pe deplin competențele, cu loialitate față de valorile constituționale. CCR ne spune că a existat un conflic juridic, de natură constituțională, generat de ancheta procurorilor DNA asupra membrilor Guvernului. Ne mai spune că ingerința în activitatea de legiferare este de o gravitate foarte mare. Echivalează cu o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat” a subliniat ministrul Justiției.
”DNA și-a arogat competența de a efectua o anchetă într-un domeniu care excedează cadrului legal. Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului, având drept consecință descurajarea, intimidarea legiuitorului de a-și îndeplini atribuțiile constituționale” spune Tudorel Toader.
”Am făcut evaluarea fără ingerințe, fără presiuni. Am verificat modul în care DNA, Parchetul de pe lângă ICCJ s-au raportat la valorile constituționale. Pentru că statul de drept nu funcționează dacă autoritățile nu își exercită cu loialitate și corectitudine atribuțiile. Am urmărit modul în care procurorul s-a limitat în exercitarea competențelor la valorile constituționale. De asta a fost conflict juridic, pentru că a ieșit din marja lui de competență și a intrat în zona legiuitorului delegat” consideră ministrul.
”O concluzie intermediară este că CCR a restabilit echilibrul prin pronunțarea deciziei, fără alte măsuri extraconstituționale. Raportul are o primă parte de legalitate și constituționalitate. Are și o parte de oportunitate. În acest context, DNA și-a arogat competențe, a exercitat presiuni asupra Guvernului, și-a asumat o atribuție constituțională pe care nu o avea” a spus Tudorel Toader, în timp ce ziariștii prezenți în sală așteaptă cu nerăbdare partea cu adevărat importantă a conferinței de presă.
”Societatea românească a trăit acestă emoție colectivă, a avut această preocupare, față de legiferare și față de respectarea statului de drept. DNA nu poate funcționa decât în acord cu rigorile statului de drept. Un standard de protecție al drepturilor fundamentale odată atins, nu poate fi coborât. Derapajele instituționale de care am vorbit nu pot fi justificate prin invocarea dezideratului combaterii corupției. Pentru că în numele promovării unei valori nu îți este permis de Constituție să încalci altă valoare protejată în egală măsură” a continuat Tudorel Toader.
”În spiritul exigențelor statului de drept considerăm oportun instituirea unei monitorizări, a unei obligații de raportări a procurorilor DNA, DIICOT, de la Parchetul General, fără ingerințe în independența procurorului, pentru identificarea modului în care procurorii înțeleg limitele de competență. Această autoritate se va exercita, această monitorizare se va exercita fără știrbirea independenței procurorilor” a anunțat ministrul.
”În acest context, evaluând toți factorii de constituționalitate, legalitate, oportunitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare al Procurorului General, respectiv al procurorului-șef al DNA”.
,
Știrea inițială
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va prezenta miercuri seara, în jurul orei 18.00, într-o conferinţă de presă, concluziile evaluării activităţii procurorului general Augustin Lazăr şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Anunțul referitor la această evaluare a fost făcut pe 12 martie, la Antena 3, chiar de ministrul Justiției, Tudorel Toader, în contextul scandalului referitor la anchetarea Ordonanței 13.”Voi face o evaluare a lor. După evaluare, voi stabili măsurile pe care le voi lua”, a spus atunci ministrul Tudorel Toader.
CCR: DNA nu avea competenţa să facă cercetări penale privind oportunitatea şi legalitatea OUG 13.
Curtea Constituțională a decis că Direcția Națională Anticorupție și-a depășit competențele atunci când a început anchetarea Guvernului Grindeanu pe tema unor acte normative.