Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ministrul de Interne, la bilanțul DNA: "Desființarea SIIJ este una temporară. Rămâne o temă în perspectivă"

Ministrul de Interne, la bilanțul DNA: "Desființarea SIIJ este una temporară. Rămâne o temă în perspectivă"

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 13:50 26 Feb 2024 Modificat la 13:50 26 Feb 2024
ministrul de interne catalin predoiu
Ministrul de Interne, la bilanțul DNA: Desființarea SIIJ este una temporară. Rămâne o temă în perspectivă Sursa foto: Facebook/ Catalin Predoiu

"Anul 2022 a marcat adoptarea unei legi importante privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ - n.r.). Aș vrea să spun ceea ce am spus și atunci - soluția adoptată din punctul meu de vedere este una temporară." a afirmat, luni, Cătălin Predoiu.

"A fost dată de o serie de paramnetri pe care nu îi puteam schimba ca ministru al Justiției, respectiv poziția foarte fermă a CSM cu privire la soluția ulterioară desființării SIIJ și presiunea obținerii încheierii MCV, obiectiv care ne-a deschis o perspectivă în privința extinderii spațiului Schengen”, a mai spus acesta.

El apreciază că "era absolut necesar să procedăm la desființarea SIIJ în 2022 și nu o puteam face decât într-un fel în care să obținem sufragiile CSM".

"Am spus atunci și o repet astăzi că eu o văd ca pe o soluție temporară. Asta rămâne o temă, poate nu pentru anul acesta și nu pentru DNA, cât pentru Parlament, guvern și CSM, în perspectivă", încheie Predoiu.

Predoiu, procurorilor DNA: "Să acordăm atenție și oligarhiei administrativ-financiare"

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că procurorii DNA ar trebui să acorde atenție și zonei „de oligarhie administrativ-financiară”, fiindcă există corupție favorizată de acte de corupție administrativă, în special în zona vamală.

"Vă rugăm să aveți în vedere și zonele care au impact pe bugetul de stat, care temporar suferă pentru că se practică în contuinuare pe scară largă evaziunea fiscală și ea e însoțită, invariabil, de corupție.

În general, când am vorbit de DNA de-a lungul anilor atenția s-a concentrat pe mediul politic și era și firesc, dar ce se constată și constat e că trebuie să acordăm în egală măsură atenție unei zone pe care aș denumi-o de oligarhie administrativ-financiară, adică o serie de funcție din aparatul administrativ de stat care sunt ocupate ani de zile de aceleași persoane, iar unele dintre ele capătă sentimentul impunității", afirmă ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, la prezentarea raportului DNA.

El menționează că "sunt date, informații certificate de instituții ale statului că avem acolo corupție, evaziune fiscală favorizată de acte de corupție administrativă, în special în zona vamală, în zona fiscului în general, oriunde se manipulează bani și valori financiare". 

"Cred că trebuie să ne preocupe în aceeași măsură, cel puțin, așa cum în mod firesc trebuie să ne preocupe corupția politică. Și corupția administrativ-financiară e la fel de gravă", încheie Predoiu.

×
x close