Procurorii au obținut o mărturie decisivă în ancheta milionarului de la Arad ucis în atacul cu bombă, au declarat surse pentru Antena 3 CNN. Tânărul acuzat că ar fi asamblat detonatorul bombei le-ar fi dezvăluit că a testat sistemul pe un câmp, împreună cu ceilalţi doi bărbaţi suspecţi şi şi-ar fi dat seama abia după atentat de ce fusese angajat.
Mărturia acestui bărbat, care este de profesie electronist, ar putea fi decisivă în acest dosar. Potrivit mărturiei date în fața anchetatorilor, el ar fi fost căutat de cei doi presupuși complici ai Laurei Crișan, care i-ar fi spus că e nevoie să asambleze acest dispozitiv în care ulterior să fie pusă încărcătură explozivă și chiar au testat dispozitivul cu o seară înainte de moartea lui Ioan Crișan, în așa fel încât să-și dea seama dacă funcționează aplicația prin care dispozitivul putea fi detonat de la distanță.
Abia a doua zi după ce s-a aflat despre moartea lui Ioan Crișan, tânărul și-a dat seama pentru ce fusese plătit de fapt și a început să aibă mustrări de conștiință, spun surse din anchetă.
100.000 euro, spun procurorii, ar fi plătit Laura Crișan, fiica lui Ioan Crișan, pentru asasinarea acestuia.
Ar fi fost ajutată de trei indivizi. Doi dintre ei au fost reținuți pentru 24 de ore și ulterior prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă. În fața judecătorilor de drepturi și libertăți a fost dusă și Laura Crișan. În ciuda argumentelor aduse de procurorii de la Parchetul General, cei trei au fost lăsați în libertate.
Laura Crișan, spun surse Antena 3 CNN, a rămas în București după decizia instanței, iar cei doi bărbați au plecat din seara respectivă înapoi la Arad. Un procuror de la Parchetul General a depus o contestație la măsura judecătorilor, contestație care se va judeca la instanța supremă.
Pe de altă parte, telefonul cu ajutorul căruia a fost detonată bomba ar putea să fie proba cheie în acest dosar. Anchetatorii au stabilit seria dispozitivului pe baza rămășițelor găsite la fața locului și au refăcut apoi traseul achiziționării mobilului.
Potrivit surselor, nu este vorba despre un smartphone, ci despre un telefon vechi care se produce în serie limitată.
Pentru a afla răspunsul la întrebarea cum ar fi fost detonată bomba, există trei variante pe care le iau în calcul anchetatorii: printr-un apel, astfel încât imediat ce a vibrat acel telefon s-a declanșat explozia, printr-o alarmă sau printr-un mesaj.
Dintre cele trei, potrivit anchetatorilor, cea mai viabilă variantă este cea a unui apel scurt pe care l-ar fi efectuat cei doi bărbați suspectați în dosar.