Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a susţinut, marţi, că în România se fac arestări "haiduceşti", instituţiile de forţă au făcut "nelegiuiri" şi sunt politicieni care au suferit "traume" în urma acţiunii procurorilor.
Vanghelie a însoţit-o pe Oana Niculescu Mizil la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a avut loc procesul în care aceasta este judecată pentru conflict de interese.
Dezbaterile au durat câteva minute, judecătorii fiind nevoiţi să amâne dosarul pentru data de 24 octombrie, deoarece Oana Niculescu Mizil nu avea avocat.
"Toate instituţiile de forţă din România, care au făcut nelegiuiri, vor răspunde. Să fie foarte clar că aceşti oameni vor răspunde. Că nu vor răspunde azi, că nu vor răspunde mâine, dar vor răspunde peste nişte ani. E vorba de ceea ce se întâmplă în România, începând de la arestările astea, pur şi simplu aşa, haiduceşti, şi au desfiinţat familii şi au nenorocit tot felul de oameni şi după aia să se dovedească că au fost colegi care au câştigat în instanţă. Până s-a dovedit că el este nevinovat, a trecut prin nişte traume şi el, şi familia (...). Eu cred că pentru tot ce s-a întâmplat în aceşti ultimi ani, unii vor trebui să răspundă. Chiar dacă unii dintre politicieni se duc la arest, vor ieşi afară din arest şi ne vom ocupa şi vom menţine aceste procese pentru a spune lucruri reale şi cum ar fi trebuit să se întâmple în această ţară. Totul este un circ", a declarat Vanghelie pe holurile instanţei supreme.
Marian Vanghelie crede că, în loc să fie arestaţi, oamenii politici ar trebui lăsaţi să rezolve problemele oamenilor.
"Noi de dimineaţa vedem vedete la televizor care au probleme penale, în loc să vedem dacă acele vedete ar putea să rezolve nişte probleme pentru oameni. Suntem singura ţară din regiune care ne batem cu Putin şi facem arestări. Asta este ţara. Dacă ăsta este modelul, să vedem cu ce o să ne ajute la final, că nu văd pe televizor decât arestări şi bătălii cu Putin (...). Va veni o vreme când unii vor răspunde. Vor răspunde că au luat oamenii de pe stradă cu forţa şi le pun cătuşe şi le spun - aveţi două variante: vă dăm cu suspendare şi scrieţi de cine vrem noi sau dacă nu... (...) Dacă doamna Kovesi a făcut aceste lucruri, va plăti şi dânsa (...). Eu ştiu că, dacă te cheamă cineva la o instituţie, trebuie să te cheme printr-o citaţie, cu un avocat, nu să spună că vor anumită intimitate cu tine", a adăugat Vanghelie.
În octombrie 2014, Oana Niculescu Mizil, deputat PSD, a fost condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Decizia nu este însă definitivă.
Procurorii susţin că ea a solicitat, în calitate de deputat, încadrarea în muncă a mamei sale, Lidia Niculescu Mizil Ştefănescu, în cadrul biroului său parlamentar şi a avizat contractul individual de muncă prin care, în perioada mai 2009 - septembrie 2011, aceasta a realizat foloase materiale în cuantum de 65.697 lei.
Ancheta în acest caz a început în urma unei sesizări trimise la Parchetul General de către Agenţia Naţională de Integritate.
La rândul său, Marian Vanghelie este urmărit penal în mai multe dosare, fiind acuzat, printre altele, de luare de mită și abuz în serviciu.