Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, încearcă, fără succes, să scape de măsura controlului judiciar instituită împotriva sa, ca o condiție pentru care, în luna aprilie, magistrații au decis punerea sa în libertate după aproape șase luni de arest preventiv. După, Tribunalul București a respins ca nefondată cererea lui Blejnar de ridicare a controlului judiciar, magistrații au decis că procesul, pe fond, poate continua, astfel încât, din 22 septembrie, fostul șef al Fiscului de pe vremea lui Traian Băsescu va avea multe drumuri de făcut la instanță, scrie jurnalul.ro.
Magistrații Tribunalului București au constatat legalitatea și temeinicia măsurii controlului judiciar luată față de fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, și au decis să mențină în continuare restricțiile în ceea ce-l privește pe acesta. Sorin Blejnar solicitase încă din 14 iulie, ca această măsură să fie înlocuită cu o alta mai blândă, însă solicitarea a fost respinsă.
Potrivit judecătorilor, în cursul urmăririi penale, procurorul care a luat măsura restrictivă poate dispune din oficiu sau la cererea inculpatului, prin ordonanță, instituirea unor noi obligații pentru inculpat, ori înlocuirea sau încetarea celor dispuse inițial, dar numai dacă apar motive temeinice care să justifice acest demers. Același lucru se întâmplă și în timpul judecății pe fond, sau în Camera preliminară.
Blejnar a reputat, astfel, un nou eșec în încercarea de a scăpa de măsurile restrictive, după ce DNA a instituit controlul judiciar împotriva lui în data de 21 aprilie, când Curtea de Apel București a dispus încetarea măsurii arestării preventive împotriva fostului președinte al ANAF. Inițial, controlul judiciar a fost instituit pentru 60 de zile, după care a fost prelungit prin ordonanșă a procurorului DNA. Reamintim că Sorin Blejnar a fost arestat preventive timp de aproximativ șase luni în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, după ce l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Horaițu Bruno Berdilă ca firma sa să câștige mai multe contracte cu ANAF. În schimbul banilor, Blejnar ar fi primit de la acesta suma de trei milioane de euro.
Inițial, Direcția Națională Anticorupție a atacat cu contestație hotărârea Curții de Apel București de eliberare a lui Sorin Blejnar din arest, contestație care, în cele din urmă, a fost respinsă definitiv.
În 16 decembrie 2016, Sorin Blejnar a fost trimis în judecată pentru că, potrivit rechizitoriului, în 2011, în timpul organizării unor licitații privind efectuarea de către ANAF a unor achiziții, ar fi primit de la Horațiu Bruno Berdilă 20% din valoarea contractelor pe care firma acestuia din urmă le-a încheiat cu instituția publică. Pentru ca societatea lui Berdilă, Romsys, să câștige aceste contracte, Blejnar l-ar fi “instruit” în acest sens pe directorul de atunci de la Direcția de Achiziții, Dan Stroe.
Sorin Blejnar ar fi folosit cinci firme fantomă, controlate de asociați de origine arabă, pentru a primi și, ulterior, pentru a putea scoate cele trei milioane de euro din bănci, Mai târziu, fostul pef al ANAF primea, efectiv, banii, disimulați în cutii pentru hârtie de copiator. În dosar a fost trimis în judecată și fostul șef de la achiziții din ANAF, Dan Stroe. Atât acesta, cât și afaceristul Horaiu Berdilă au devenit, între timp, denunțători la DNA.
Șase luni de zile și-a petrecut Sorin Blejnar în arest, în Penitenciarul Rahova. Deși, practic, el se află în libertate, dorește să scape total de măsurile restrictive instituite împotriva sa în dosarul penal. Magistrații Tribunalului București au decis să înceapă judecata în acest dosar, iar următorul termen va avea loc la sfârșitul lunii viitoare