Antena 3 CNN Actualitate Justiție Laura Codruța Kovesi, interviu pentru France Press: DNA trece prin cel mai greu moment de la înființare

Laura Codruța Kovesi, interviu pentru France Press: DNA trece prin cel mai greu moment de la înființare

1 minut de citit Publicat la 23:15 09 Feb 2017 Modificat la 23:15 09 Feb 2017
o_1b8iblclhdgdreaoac132f1b9v8.jpg

Lupta împotriva corupţiei este departe de a fi câştigată în România, în ciuda abrogării ordonanţei de urgenţă a guvernului prin care se modifica legislaţia penală, a declarat joi procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, agenţiei France Presse. 

DNA "trece prin cel mai greu moment de la înfiinţarea sa, deoarece aceste modificări ar fi afectat serios lupta împotriva corupţiei şi competenţele" instituţiei, a arătat ea, adăugând că "pericolul nu a fost îndepărtat", deoarece astfel de încercări de modificare peste noapte a legilor s-ar putea repeta. 

Potrivit celor declarate de Kovesi pentru AFP, intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă respective ar fi oprit peste 2100 de anchete, adică aproximativ o treime din dosarele aflate în lucrul la DNA. 

Şi mai nocivă ar fi fost "o pierdere a încrederii românilor în justiţie", a mai spus şefa DNA. Infracţiunile al căror regim era modificat în actul normativ pot fi comise doar de funcţionari publici, de reprezentanţi aleşi şi de miniştri, iar schimbările "ar fi afectat principiul potrivit căruia nimeni nu este mai presus de lege", a subliniat ea. 

Replicând acuzaţiilor că DNA întocmeşte dosare politice sau comite abuzuri, Kovesi a arătat că "activitatea noastră este supusă unui dublu control: în primul rând, orice persoană care se simte lezată poate să depună plângere la Consiliul Superior al Magistraturii. Apoi, dosarele sunt verificate de judecători, atât înainte, cât şi în timpul procesului". Circa 10% din cazurile trimise anual în instanţă de DNA se soldează cu achitări, ceea ce arată că astfel de acuzaţii nu au o bază reală, a mai argumentat ea. 

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie a vorbit şi despre o "schimbare a mentalităţii" românilor, care sunt tot mai puţin dispuşi să tolereze corupţia. "Tot mai mulţi funcţionari publici denunţă acte de corupţie sau depun reclamaţii împotriva şefilor care fac presiuni" pentru încălcarea legii. "Este un semn de încredere şi un semn că oamenii doresc o schimbare", o citează AFP pe Kovesi în încheiere. 

×
x close