Antena 3 CNN Actualitate Justiție Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, condamnată definitiv la șapte ani de închisoare

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, condamnată definitiv la șapte ani de închisoare

judecatoare.jpg
Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    03 Iun 2016   •   12:10

Fosta judecătoare Veronica Cîrstoiu a fost condamnată definitiv joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şapte ani de închisoare, fiind acuzată că a primit aproximativ 630.000 euro mită de la omul de afaceri Dinel Staicu pentru a-i anula acestuia pedeapsa din dosarul de fraudare a Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), potrivit agerpres.ro.

Iniţial, Veronica Cîrstoiu a primit în martie 2015 o condamnare de cinci ani închisoare la Curtea de Apel Constanţa, pedeapsă mărită la șapte ani închisoare în urma deciziei definitive luate de instanţa supremă

Veronica Cîrstoiu este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Potrivit DNA, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu alţi doi membri ai completului de judecată, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. 

"Banii au fost primiţi prin medierea lui Staicu Marian - fratele lui Dinel Staicu şi a inculpatei Popescu Carmen Ioana. (...) În scopul menţionat, anterior pronunţării deciziei, Dascălu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro şi, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinşi, Dascălu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat împreună cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor", susţin procurorii DNA. 

Veronica Cîrstoiu, judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, în 9 august 2013, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare, printre care şi cel în care Dinel Staicu a cerut anularea condamnării la şapte ani de închisoare din dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Veronica Cîrstoiu îşi informa mituitorii în legătură cu demersurile făcute în dosar prin semne pe care le convenea cu intermediarul mitei, avocata Adriana Dascălu. Astfel, cei care ofereau şpagă primeau confirmări că solicitările lor au fost duse la bun sfârşit şi puteau să achite tranşele de bani. 

Dinel Staicu a recunoscut mita dată în dosarul judecătoarei Cîrstoiu, însă a spus că de acest lucru s-ar fi ocupat fratele său.

Fiul judecătoarei Cîrstoiu, fost preot, este cercetat pentru un accident rutier cu trei morţi

×
Citește mai multe din Justiție
» Vezi toate știrile din Justiție
Cele mai noi știri
Parteneri
x close