Antena 3 CNN Actualitate Justiție Judecătoarea care a șocat pe toată lumea în dosarul ”2 Mai” a fost suspendată de CSM

Judecătoarea care a șocat pe toată lumea în dosarul ”2 Mai” a fost suspendată de CSM

Ioana Ancuta Popoviciu
Ioana Ancuța Popoviciu. Sursa foto: Antena 3 CNN
de A.D.    |    09 Oct 2024   •   17:59

CSM a decis, miercuri, ca judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu, cea care a fost înlocuită de la judecarea dosarului 2 Mai, să fie suspendată din funcție pentru trei luni. Părinţii victimelor din accidentul provocat de Vlad Pascu au fost nemulţumiţi de atitudinea pe care aceasta a avut-o în sala de judecată - când ea a intrat în sală ar fi mestecat gumă, iar, ulterior, a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier despre care nu ştia că a decedat. 

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis, miercuri, să admită acţiunile disciplinare conexate formulate de Inspectia Judiciară împotriva judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuţa – judecător în cadrul Judecătoriei Constanţa.

”În baza art.273 alin.(1) lit.e) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aplică pârâtei Popoviciu Ioana Ancuţa – judecător în cadrul Judecătoriei Constanţa sancţiunea disciplinară constând în «suspendarea din funcţie pentru o perioadă de trei luni» pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.271 lit.g) teza I şi art.271 lit. s) teza a II-a din acelaşi act normativ”, anunţă, miercuri, CSM.

Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Judecatoarea a fost recuzată din dosar, iar procesul a fost reluat cu un nou magistrat.

Ioana Ancuţa Popoviciu, care a fost desemnată să soluţioneze dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai din vara anului trecut în urma căruia doi tineri au murit, a fost acuzată de comportament nepotrivit de familiile victimelor şi de avocaţii acestora. 

Părinţii victimelor din accidentul provocat de Vlad Pascu au fost nemulţumiţi de atitudinea pe care aceasta a avut-o în sala de judecată. Astfel, ei au declarat jurnaliştilor că atunci când ea a intrat în sală ar fi mestecat gumă. Ulterior, judecătoarea a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier despre care nu ştia că a decedat. 

Al doilea termen de judecată a avut loc în 14 martie. Tatăl tinerei ucise în accidentul produs de Vlad Pascu şi-a exprimat nemulţumirea pentru că Vlad Pascu nu a fost adus la acel termen. Tatăl tânărului ucis în accident a mers cu fotografia fiului său în sala de judecată şi cu toate acestea judecătoarea l-a întrebat cine este. 

De asemenea, avocaţii familiilor victimelor accidentului de la 2 Mai au cerut recuzarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, iar cererea lor a fost respinsă. Totodată, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curţii de Apel Constanţa strămutarea dosarului, dar şi această cerere a fost respinsă. 

Avocatul Adrian Cuculis, apărătorul uneia dintre familiile victimelor,  a declarat că şi la termenul de judecată din 9 mai ”gafele din sala de judecată au fost multiple”.

”A întrebat doamna judecător dacă aceşti copii mergeau către punctul unde au fost accidentaţi, ca şi cum acel punct ar fi fost, nu ştiu, un loc de distracţie sau…Nu, pur şi simplu era pe drumul judeţean, în faţa unei baze militare şi atâta tot. Sigur că şi întrebarea dacă familia Robertei s-a prezentat la înmormântarea ei a fost de-a dreptul ridicolă, dar trecând peste toate elementele acestea au fost zeci de întrebări adresate”, a relatat avocatul.

Consiliul Superior al Magistraturii a admis transferul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanţa. CSM a hotărât ca Ioana Ancuţa Popoviciu se poate transfera la Judecătoria Constanţa din data de 1 iunie 2024. 

×
Citește mai multe din Justiție
» Vezi toate știrile din Justiție
Cele mai noi știri
Parteneri
x close