Antena 3 CNN Actualitate Justiție Începând de astăzi, orice victimă poate cere ordin de protecție, indiferent cine e agresorul

Începând de astăzi, orice victimă poate cere ordin de protecție, indiferent cine e agresorul

agresiune fizica
Până acum, ordinele de protecție puteau fi obținute doar dacă între victimă și agresor exista o relație de concubinaj sau dacă erau căsătoriți. Foto: Getty Images
de Ioana Coman    |    31 Aug 2024   •   12:14

Începând de sâmbătă, 31 august, orice victimă poate cere ordin de protecție, indiferent cine e agresorul. Până acum, ordinele de protecție puteau fi obținute doar dacă între victimă și agresor exista o relație de concubinaj sau dacă erau căsătoriți.

Sâmbătă a intrat în vigoare noua lege privind ordinul de protecție extins. Legea oferă de acum sprijin tuturor victimelor, indiferent de relația lor cu agresorul.

Până astăzi, ordinul de protecție și ordinul de protecție provizoriu protejau doar victimele violenței domestice, însă de acum se depășește sfera familiei, iar protecția devine generală.

Noua lege se referă la toate formele de violență fizică, dar și psihică. 

Printre măsurile ce pot fi dispuse se numără: evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună; reintegrarea victimei şi, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuinţa comună; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic; obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima sau obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.

Drept urmare, Ministerul Justiției lansează o campanie de comunicare publică intitulată ”O viață trăită în frică nu e viață” dedicată informării opiniei publice despre noul act normativ, despre demersurile pe care le pot face victimele pentru a fi în siguranță.

„O viață trăită în frică nu este viață. Legea 26/2024 privind ordinul de protecție extins intră chiar astăzi în vigoare. Toate victimele pot beneficia de protecție, indiferent de forma de violență, că este fizică sau psihică. De ce îi spun extins? Pentru că până acum exista ordinul de protecție numai în cazul violenței domestice. Îl extindem acum prin lege la toate situațiile.

Și e normal: să mergi la metrou sau pe stradă fără să privești cu frică peste umăr; să intri în scara blocului fără spaima de vecinul agresor; să stai fără teama că un fals prieten îți fură poze private din telefon pentru a le populariza în mediul online; să nu primești apeluri telefonice repetate la ore nepotrivite și câte și mai câte.

Multe femei din România au trecut la un moment dat prin frică. De acum un apel la 112 poate să schimbe totul datorită ordinului de protecție extins. Ministerul Justiției lansează campania de informare publică ”O viață trăită în frică nu este viață”. Oricine ne poate sprijini, oricine poate duce acest mesaj către public îl rog să o facă. Încurajez toate victimele să ceară ajutor, să sesizeze abuzurile indiferent de formă, indiferent de agresor”, este mesajul transmis pe pagina de Facebook de Alina Gorghiu.

×
Citește mai multe din Justiție
» Vezi toate știrile din Justiție
Cele mai noi știri
Parteneri
x close