Viorel Dosaru, fost şef al IPJ Prahova, a recunoscut joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că a avut mai multe întâlniri cu Sebastian Ghiţă, dar că nu a mers cu acesta în vacanţe sau la 'şpriţ', iar în 2012 fostul deputat l-a sunat 'indignat' că un agent de poliţie l-a oprit pe DN 1, scrie Agerpres. Viorel Dosaru a fost audiat de magistraţi în dosarul în care este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, favorizarea făptuitorului, în care mai sunt judecaţi Sebastian Ghiţă şi foşti şefi din poliţie şi parchete din Prahova.
'L-am cunoscut pe Sebastian Ghiţă prin prisma activităţilor sportive pe care le desfăşura (n.r. Ghiţă a fost patronul echipei de baschet Asesoft Ploieşti). Am dezvoltat cu el o relaţie profesională. Eu asiguram măsuri de ordine la meciurile care se desfăşurau. Dacă mă suna şi puteam să vorbim, ne întâlneam să vorbim. Băiatul meu juca baschet. Nu am fost niciodată în vacanţe împreună, nu am fost nici la şpriţ. Într-o zi, m-a chemat la cafea, m-a întrebat dacă ştiu de activităţile lui Negulescu (n.r. procurorul care l-a anchetat pe Sebastian Ghiţă). I-am zis că nu ştiu nimic. Nu m-a întrebat despre acel dosar, în special. Sebastian Ghiţă nu mi-a cerut informaţii despre ofiţerii care lucrau în acel dosar cu Negulescu', a spus Viorel Dosaru.
El a relatat că nu vorbea foarte des la telefon cu Sebastian Ghiţă, iar la una din întâlnirile lor Ghiţă a venit însoţit de fostul deputat Vlad Cosma.
Una din acuzaţiile aduse de DNA lui Ghiţă se referă la faptul că, în iulie 2012, a fost depistat pe raza localităţii Bărcăneşti, judeţul Prahova, conducând un autoturism, deşi avea permisul suspendat. Procurorii susţin că, la rugămintea lui Ghiţă, Viorel Dosaru a intervenit la poliţiştii rutieri pentru a nu-i face dosar fostului deputat.
'Într-o duminică, m-a sunat Ghiţă indignat, că l-a oprit Poliţia la Bărcăneşti. Apoi s-a întrerupt brusc. M-am apucat să dau telefoane, să vorbesc cu cei care erau pe DN1. Nu ştiu ce viteză avea. I-am zis agentului respectiv să ia măsurile legale ce se impun', a spus Viorel Dosarul în legătură cu această acuzaţie.
La acest termen de judecată, avocatul lui Dosaru a solicitat audierea fostului ministru de Interne Petre Tobă, în timp ce avocatul lui Mihail Tudose a cerut audierea fostului premier Victor Ponta.
În acest dosar, Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pe 28 iunie 2016 pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis.
De asemenea, mai sunt judecaţi Liviu Mihail Tudose - fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru - fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas - ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă - fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
Conform DNA, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.
Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.
Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.