Antena 3 CNN Actualitate Justiție Fostul preşedinte Ion Iliescu, după audierea de la Parchetul instanţei supreme, către jurnaliști: „Trebuie să aveți discernământ”

Fostul preşedinte Ion Iliescu, după audierea de la Parchetul instanţei supreme, către jurnaliști: „Trebuie să aveți discernământ”

1 minut de citit Publicat la 11:14 16 Mar 2017 Modificat la 11:14 16 Mar 2017
o_1bbb0ai621auf5e51ee0pcc4hl8.jpg
Foto: Agerpres

Update: Fostul preşedinte Ion Iliescu a ieșit după două ore de audieri de la  Parchetul instanţei supreme, susținând în fața jurnaliștilor că a avut o discuție amicală. Totodată, deranjat de jurnaliști care l-au întrebat dacă se consideră vinovat pentru persoanele care au murit în acele evenimente, el a spus: "Pentru ce? Pentru revoluţia română? (...) trebuie să aveţi cât de cât discernământ".

Știre inițială: Fostul preşedinte Ion Iliescu a venit joi la Parchetul instanţei supreme, fiind citat pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul Revoluţiei, în care se fac cercetări pentru infracţiuni contra umanităţii.

La intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ion Iliescu nu a dorit să spună în ce dosar a fost chemat de procurori şi dacă are calitate de martor sau dacă anchetatorii îl vor pune sub acuzare.

Potrivit unor surse judiciare, Ion Iliescu va da declaraţii de martor în dosarul Revoluţiei, în care în prezent se fac cercetări in rem, pentru infracţiuni contra umanităţii.

În cadrul anchetei, procurorii militari ai Parchetului instanţei supreme au audiat, în ultima perioadă, mai mulţi foşti membri ai Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi au cerut acte de la mai multe instituţii, care vor fi folosite în ancheta în care se fac cercetări pentru infracţiunii contra umanităţii.

Printre cei care au fost audiaţi de procurori, în calitate de martor, sunt fostul premier Petre Roman, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Laszlo Tokes, Ion Caramitru şi Mircea Dinescu.

În noiembrie anul trecut, procurorii Secției Parchetelor Militare au dispus extinderea urmăririi penale in rem sub aspectul infracțiunii contra umanității.

Potrivit procurorilor, pentru păstrarea puterii, noua conducere politică și militară instaurată după 22 decembrie 1989 a efectuat acțiuni ce "au determinat uciderea, rănirea prin împușcare, vătămarea integrității fizice și psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condițiilor de tipicitate ale infracțiunii contra umanității".

×
x close