Antena 3 CNN Actualitate Justiție Florin Iordache, după decizia CEDO: Trebuie să demonstrăm că putem face ceva

Florin Iordache, după decizia CEDO: Trebuie să demonstrăm că putem face ceva

2 minute de citit Publicat la 17:17 25 Apr 2017 Modificat la 17:17 25 Apr 2017
o_1beinhb6ot3t7du12vi1ggd17cj8.jpg
Foto: gov.ro

Fostul ministru al justiţiei, social-democratul Florin Iordache, a declarat, marţi, că actualul guvern trebuie să vină cu măsuri complementare în privinţa situaţiei din penitenciare, susţinând că numai o singură lege sau măsură nu poate rezolva problema pe care o are acum România. 

"Ca şi concluzie: Trebuie să venim cu un set de măsuri şi avem 6 luni la dispoziţie. Trebuie să venim cu un set de măsuri care să demonstreze că putem face ceva. Această lege (privind executarea pedepselor - n.r.) este o chestiune care rezolvă o parte, legea graţierii, care este acum în dezbatere la Senat şi pe care o aştept să vină la noi şi pe care o susţin, cred că este o altă rezolvare. Norma de hrană care atunci când eram ministru era 3,70 bani, am îmbunătăţit-o şi am adus-o la 6 lei, este o altă rezolvare. (...) Cred că actualul guvern trebuie să vină cu măsuri complementare şi, repet, numai o singură lege sau o singură măsură nu poate rezolva problema pe care o are acum România, a afirmat Florin Iordache, la comisia juridică a Camerei Deputaţilor, referitor la decizia CEDO. 

El a spus că în programul guvernului este prevăzută începerea şi construirea a două penitenciare, însă aceasta durează minim 3 ani. 

"Vreau să vă dau următoarea veste: construcţia unui penitenciar durează minim 3 ani de zile. Problema este în aceşti 3 ani de zile, noi trebuie să demonstrăm la CEDO situaţia celor care sunt în penitenciar, iar eu, în perioada în care am fost ministru, am văzut foarte multe penitenciare, trebuie să demonstrăm că facem ceva. Legea de astăzi (privind executarea pedepselor - n.r.) nu este o soluţie pentru întreaga situaţie defavorabilă, să spun elegant, care există în acest moment în penitenciare. Nici construcţia a două penitenciare nu va rezolva. Aşa cum ştiţi, în acest moment, avem un deficit pentru minim 8.000 de deţinuţi", a explicat Iordache. 

El a mai spus că o altă soluţie ar fi găsirea de locuri adecvate pentru a funcţiona în regim penitenciar, dar cazărmile dezafectate nu corespund acestui criteriu. 

"La un moment dat s-a propus ca unităţile militare dezafectate care au fost preluate şi sunt în număr de 15 corespund construcţiei unui penitenciar. Din păcate, situaţia pe care am primit-o de la ANP în acel moment (...) arată că unităţile militare respective nu corespund exigenţelor unui penitenciar, deci degeaba am preluat unităţi militare, acestea nu corespund construcţiei unui penitenciar", a adăugat Iordache. 

Florin Iordache a menţionat că a ţinut să facă aceste precizări pentru că, de multe ori, măsurile pe care le-a întreprins ca ministru "nu au fost receptate la justa şi reala valoare". 

Condiţiile de detenţie din sistemul penitenciar din România sunt contrare Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi relevă o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis marţi CEDO, în cazul "Rezmives şi alţii împotriva României". 

Prin această decizie-pilot, CEDO a stabilit că a fost încălcat articolul 3 al Convenţiei, care interzice tratamentele inumane sau degradante, în acest caz care vizează condiţiile de detenţie din închisorile româneşti, precum şi din arestul poliţiei.

×
x close