Acțiunea în instanță a FACIAS are o importanță deosebită pentru toți românii afectați în urma vaccinării anti Covid-19 pentru că ea face parte din campania „RESPECT ȘI RESPONSABILITATE”, lansată pentru a oferi sprijin celor afectați.
FACIAS a evidențiat în nenumărate rânduri lipsa de transparență din partea Ministerului Sănătății, atât în legătură cu achizițiile în timpul pandemiei, cât și în ceea ce privește raportarea efectelor adverse ale vaccinurilor. Fundația a solicitat în mod repetat dezvăluirea documentelor contractuale, care ar include informații despre riscurile asociate vaccinurilor. În paralel cu lupta juridică, FACIAS a lansat campania „RESPECT ȘI RESPONSABILITATE” pentru a sprijini persoanele care au suferit efecte adverse în urma vaccinării COVID-19, pledând pentru ca responsabilii să ofere despăgubiri corespunzătoare. Doar în România au fost înregistrate oficial peste 20.000 de persoane care au raportat reacții adverse la vaccinurile anti-COVID, în timp ce estimările indică peste 1 milion de persoane în situații similare în întreaga lume.
Ministerul Sănătății neagă evidența
FACIAS a sesizat chiar și DNA împotriva funcționarilor din Ministerul Sănătății care au semnat o adresă oficială în care neagă existența unor contracte încheiate cu furnizorii de vaccinuri împotriva COVID-19. Deși în actele oficiale ale Guvernului României se arată clar existența unui număr de patru contracte semnate cu producătorii cu care Comisia Europeană a încheiat Acorduri de cumpărare, oficiali ai Ministerului Sănătății au atestat faptul că aceste contracte nu există. negarea existenței celor patru contracte în adresa oficială trimisă FACIAS înseamnă că semnatarii adresei au dezinformat și distorsionat realitatea. De aceea, FACIAS a sesizat DNA sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual.