Mihaela Bârzilă şi invitaţii săi au discutat, duminică, la "Ediţie specială", despre ultimele detalii ale cazului violului din Vaslui, în care mâine instanţa se va pronunţa pe fond.
Cazul a stârnit numeroase reacţii, societatea fiind polarizată, mai ales în localitatea de baştină a violatorilor, acolo unde aceştia au destui susţinători.
"Oamenii habar nu au. Victimele de viol sucombă, se vor supune, pentru că orice persoană, între sanctitatea corpului şi moarte, va alege să renunţe la sanctitate. Dar nu înseamnă că sunt mai puţin victime. Poliţiştii o să spună altă anecdotă. Că multe femei vin şi fac plângere din răzbunare. În povestea asta nu există nuanţe de gri. Oamenii sunt foarte radicalizaţi. Într-un fel sau altul, istoria aceasta sordidă, oamenii vor redesena moral întreaga poveste, pentru a fi acceptabil. La nivel psihologic este inacceptabil că aşa ceva li s-a întâmplat lor. Preotul se trezeşte într-o zonă de ambiguitate morală" a explicat psihiatrul Gabriel Diaconu.
"Din fericire legea nu se face prin sondaj de opinie, apropo de libertatea de exprimare. Violul este o crimă din toate punctele de vedere, este o agresiune majoră. În Italia a existat o dezbatere, o fată îmbrăcată în blugi, dacă a fost victima unui viol sau a participat de bună-voie, pentru că nu poţi da jos blugii. Sub agresiune poţi deveni cooperant, pentru a scăpa de o agresiune mai gravă" crede realizatorul Antena 3 Adrian Ursu.
Avocatul Ilie Iordăchescu crede că discuţiile privind persoana violată sunt inutile, căci ea beneficiază de protecţia legii şi că problema reală este noul Cod Penal.