Au apărut primele imagini cu fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, care este acuzat că a primit mită ca medic. Imaginile sunt surprinse cu o cameră ascunsă a unui pacient, care întinde către Tătaru două bancnote de 100 și 200 de lei. Banii sunt lăsați, ulterior, pe laptopul din biroul lui Nelu Tătărau. Acesta nu pune mâna pe bani. Imaginile sunt din 11 mai 2024.
UPDATE 15.10 Sandra Grădinaru, avocata lui Nelu Tătaru, a declarat la Antena 3 CNN că va cere o expertiză a înregistrărilor pentru a identifica persoanele și a se vedea dacă cu certitudine e vorba de o bancnotă sau o rețetă. "Dacă a existat provocare din partea unui investigator sub acoperire nu mai e infracțiune. Dacă un investigator sub acoperire vine și dă șpagă, în mod normal ar fi trebuit să se producă un flagrant, cu proces verbal", a spus avocata.
"Urmează să vedem care e conduita procurorilor în continuare și să facem apărare în funcție de modalitatea în care investigatorul sub acoperire s-a comportat, dacă investigatorul provoacă pe cineva prin oferirea unor bani nu e poate considera faptă de corupție.
Ieri ne-a comunicat procurorul că din cele 50 de fapte despre care au vorbit anchetatorii, unele ar fi fost săvârșite de anumiți mituitori care nu fuseseră identificați și se vorbea de sume de bani nespecificate, dar două dintre fapte – în mai și iunie – ar fi fost ale unor investigatori cu identitate protejată, puși de DNA.
Mulți dintre cei audiați au negat că au dat bani. Nelu Tătaru susține că nu a luat nimic
Au fost audiați un număr impresionant de martori, mulți s-au prevalat de dreptul la tăcere, unii au spus că nu li s-a cerut și nu au dat nimic doctorului Tătaru. Există și situații în care susțin că a rfi lăsat pe birou, sub hârtii o bancnotă de 100 de lei. În unanimitate i-au mulțumit.
Ieri li s-au arătat suspecților planșe foto și capturi de pe înregistrare și nu se vedea nimic clar, nicio bancnotă, se vedeau niște hârtii și unul dintre martori susținea că avea rețete și un plic cu un RMN", a declarat avocata.
Știrea inițială
DNA Iași a cerut, vineri, Parlamentului să îi ridice imunitatea fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, pentru percheziție informatică și domiciliară, în dosarul în care e acuzat că ar fi primit mită, ca medic, sume de bani cuprinse între 100 şi 500 de lei, precum şi bunuri alimentare. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că se va vota pentru ridicarea imunității.
În 10 octombrie, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J. referatul și copia dosarului penal (10 volume) întocmite de procurorul din cadrul Serviciul Teritorial Iași, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților încuviințarea percheziției informatice și domiciliare, a comunicat DNA.
În cazul membrilor Parlamentului, percheziia poate fi făcută doar dacă e încuviințată de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv, precizează sursa citată.
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru a fost pus sub urmărire penală de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit mită, ca medic, sume de bani cuprinse între 100 şi 500 de lei, precum şi bunuri alimentare.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii DNA Iași fac cercetări față de Nelu Tătaru, în calitate de medic specialist în cadrul Blocului Operator al Spitalului Municipal "Dimitrie Castroian" din Huşi, şi deputat. El e cercetat pentru luare de mită în formă continuată (57 de acte materiale).
Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în perioada 3 aprilie - 12 iulie, în calitate de medic specialist în cadrul Spitalului Municipal "Dimitrie Castroian" Huşi, Nelu Tătaru ar fi primit cu titlu de mită sume de bani cuprinse în general între 100 şi 500 de lei, precum şi bunuri alimentare, de la 45 de persoane (pacienţi/aparţinători), în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu în calitate de medic specialist, respectiv intervenţii chirurgicale, consult pacienţi ori eliberare de reţete medicale.
În cauză se mai efectuează urmărirea penală şi privitor la alte 27 de persoane care au calitatea de suspecţi pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, informează DNA.
Nelu Tătaru a fost dus, joi, la DNA Iași, unde i s-au prezentat acuzațiile. La ieșirea de la DNA, el a declarat că nu a condiționat și nu a cerut niciodată bani pentru a trata pacienți și că e nevinovat. El a spus că nu a văzut probe, nici probe video și s-a întrebat de ce nu a existat un flagrant.