Antena 3 CNN Actualitate Justiție DNA atrage atenția asupra problemelor sesizate în raportul MCV care ”pot afecta lupta împotriva corupției”

DNA atrage atenția asupra problemelor sesizate în raportul MCV care ”pot afecta lupta împotriva corupției”

Adelina Miron
2 minute de citit Publicat la 17:33 09 Iun 2021 Modificat la 17:33 09 Iun 2021
o_1f7oj1gbp3311k21umd107t7kbb.jpg
Sursa foto: Hepta

DNA a transmis un comunicat de presă miercuri, 9 iunie, în care susține că aspectele pozitive constatate de Comisia Europeană în raportul MCV ”țin doar de efortul DNA în combaterea corupției” și că atenția ar trebui îndreptată asupra problemelor încă existente, care pot afecta lupta împotriva corupției.

”Conducerea DNA, împreună cu personalul instituției, a făcut și face eforturi deosebite pentru a continua lupta împotriva corupției la nivel înalt, așa cum constată și Comisia Europeană în Raportul MCV: mai multe dosare trimise în judecată, mai multe condamnări obținute, mai puține achitări și mai multe sesizări înregistrate – un semn de recâștigare a încrederii cetățenilor.

În pofida acestor aspecte pozitive, care țin doar de efortul DNA în combaterea corupției, Raportul punctează și unele probleme care pot afecta lupta împotriva corupției și anume:

– nerepararea modificărilor aduse legilor justiției în perioada 2017 – 2019 (inclusiv înființarea SIIJ) care au dus la o criză acută de personal la DNA,
– nepunerea de acord a legislației în vigoare cu deciziile Curții Constituționale,
– neîntărirea capacităților tehnice ale DNA, etc.

DNA asigură cetățenii României că își va continua activitatea în mod susținut și eficient astfel încât obiectivul de referință numărul 3 din Mecanismul de cooperare și verificare – Lupta împotriva corupției la nivel înalt, să fie atins.”, se arată în comunicat. 

Raportul MCV 2021: Comisia Europeană apreciază impulsul pentru remedierea regreselor din perioada 2017-2019

Comisia Europeană a adoptat marţi cel mai recent raport privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei. CE salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019.

Potrivit unui comunicat al CE, raportul adoptat marţi face un bilanţ al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent şi evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 şi a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018. 

Conform acestuia, în acest an s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare.

„De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendinţă pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referinţă ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante”, a transmis CE. 

Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esenţială pentru procesul de reformă şi pentru ca România să încheie procesul MCV, se arată în comunicat.

 

×
Etichete: DNA MCV raport
x close