Antena 3 CNN Actualitate Justiție DNA admite o ”eroare regretabilă” în privința numărului de dosare restituite

DNA admite o ”eroare regretabilă” în privința numărului de dosare restituite

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 20:41 21 Ian 2017 Modificat la 20:41 21 Ian 2017
o_1b7154nnj140tu0u1l1a1audkc8.jpg
Foto: Agerpres

Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat sâmbătă seara, într-un comunicat de presă, că "în ultimele şase luni ale anului 2016 la DNA nu s-a înregistrat nicio restituire definitivă" şi că, "dintr-o regretabilă eroare", un angajat al instituţiei "a prezentat o statistică a dosarelor restituite definitiv, aferentă ultimelor şase luni ale anului 2016 (cel de-al doilea semestru) pe care a intitulat-o ca fiind aferentă întregului an 2016". 

Precizarea vine în contextul unei afirmaţii făcute în spaţiul public de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit căreia DNA nu a avut în 2016 nicio restituire în dosarele trimise în judecată. 

"Datele statistice aferente anului 2016 se află în curs de validare şi de centralizare, în vederea întocmirii Raportului anual de activitate care va fi prezentat, ca în fiecare an, la sfârşitul lunii februarie 2017. În procesul de colectare a datelor, dintr-o regretabilă eroare, un angajat al DNA a prezentat o statistică a dosarelor restituite definitiv, aferentă ultimelor şase luni ale anului 2016 (cel de-al doilea semestru) pe care a intitulat-o ca fiind aferentă întregului an 2016. Într-adevăr, în ultimele şase luni ale anului 2016, la DNA nu s-a înregistrat nicio restituire definitivă", arată comunicatul de presă. 

Sursa citată subliniază că "DNA face o verificare riguroasă a tuturor datelor statistice, în funcţie de toate criteriile de evaluare, înainte de publicarea lor în Raportul de activitate pe anul 2016". 

"Menţionăm că, la criteriul "restituiri definitive", pe anul 2015 s-a dispus restituirea definitivă în 4 dosare, iar în anul 2014 tot în 4 dosare. Restituirea dosarului la procuror vizează completarea urmăririi penale în conformitate cu precizările făcute de judecătorul de cameră preliminară şi nu echivalează cu exonerarea de răspundere penală a inculpatului. În unele situaţii restituirea poate să vizeze şi aspecte de formă ale rechizitoriului", precizează DNA. 

Într-un interviu la un post de televiziune, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirma, marţi, că în cursul anului trecut niciun dosar nu a fost restituit definitiv de instanţă Parchetului. 

"Nu avem nicio restituire definitivă în cursul anului trecut, ceea ce nu s-a mai întâmplat în DNA de foarte mulţi ani. Numărul restituirilor era destul de mic, dar acum, de când funcţionează această cameră preliminară în care se invocă excepţii şi în care se dezbate modul în care au fost administrate probele, nu avem nicio restituire definitivă. Sunt situaţii în care s-au dispus restituiri şi am contestat în calea de atac, s-a dispus refacerea anumitor aspecte din rechizitoriu şi ne-am conformat dispoziţiei judecătorilor şi am ajuns la acest rezultat", a explicat Kovesi. 

×
x close