Antena 3 CNN Actualitate Justiție Judecătorul Dan Anton, suspendat din funcție de CSM după ce a fost arestat

Judecătorul Dan Anton, suspendat din funcție de CSM după ce a fost arestat

2 minute de citit Publicat la 17:24 27 Oct 2015 Modificat la 17:24 27 Oct 2015
csm.jpg
Foto: Agerpres
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcție a judecătorului Dan Anton de la Curtea de Apel Iași, după ce s-a dispus arestarea preventivă a acestuia la propunerea DNA, se arată într-un comunicat al instituţiei, potrivit Agerpres.
 
 
În același dosar, magistrații au decis arestarea preventivă a grefierei Gabriela Prelipcean de la Judecătoria Iași.
 
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de cei doi arestați.
 
În același dosar, sunt urmăriți penal sub control judiciar Mihaela Juravle, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani; Teodor Haucă, fost senator și în prezent administrator al unei firme; Marina Moglan, concubina judecătorului Anton (având dublă cetățenie română și moldovenească), și Renato Del Gatto, om de afaceri italian.
 
Totodată, în dosar, sunt urmăriți penal: Doina Bădică, consilier la Senatul României; Florin Zvîncă, lucrător de poliție la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costești; Carmen Lupușoru, medic neurologie psihiatrică pediatrică la Spitalul Socola şi Ion Popușoi, agent de pază.
 
Potrivit DNA, în anul 2014, urmare a faptului că Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unei persoane cu cetățenie română și moldovenească, pentru contrabandă calificată, o rudă a acesteia a apelat la Teodor Haucă pentru a-și folosi influența asupra unor magistrați din CA Iași în vederea soluționării favorabile a dosarului.
 
Procurorii susțin că, în 14 mai 2014, cu ocazia unei întâlniri organizate la un hotel din Iași, la care au participat, printre alții, și Teodor Haucă și Dan Anton, acesta din urmă le-a dat asigurări interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiți cu judecarea cauzei.
 
"În schimbul intervenției sale, dar și pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase, Dan Anton le-a cerut persoanelor interesate să îi angajeze persoanei trimise în judecată, ca apărător, un apropiat al său, avocat în Baroul Iași. În același context, Teodor Haucă și o altă persoană i-au asigurat, (...) cu titlu gratuit, magistratului Anton, servicii hoteliere și de transport pe raza orașelor Bălți și Chișinău din Republica Moldova. În februarie 2015, magistrații CA Iași au menținut pedeapsa de 4 ani și 6 luni de închisoare și au desființat în integralitate, cu privire la latura civilă, sentința penală emisă de Judecătoria Huși, diminuând daunele materiale la care a fost obligată inițial persoana trimisă în judecată pentru contrabandă", afirmă procurorii.
 
Începând cu 18 septembrie 2014, între Anton, concubina acestuia și doi oameni de afaceri din Italia, unul dintre ei fiind Renato Del Gatto, au avut loc mai multe întâlniri al căror subiect îl constituia facilitarea intrării și dezvoltării unor investiții în infrastructură pe piața din Republica Moldova de către aceștia.
 
"Aceste tatonări s-au concretizat în august 2015, când inculpatul Del Gatto i-a promis lui Anton o sumă consistentă, dar neprecizată, pentru sine, și un post de director la firma nou înființată în Chișinău pentru Marina Moglan. Dan Anton a fost de acord cu <oferta> omului de afaceri, angajându-se că va interveni în acest sens atât pe lângă o persoană influentă din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, cât și pe lângă unii membri din guvernul acestui stat. Cei doi inculpați chiar i-au intermediat omului de afaceri o întâlnire cu unul dintre miniștrii Guvernului din Republica Moldova", au reținut anchetatorii.

×
x close