Antena 3 CNN Actualitate Justiție Cum a scăpat Bogdan Adamescu de mandatul european de arestare și ce legătură are cu rețeaua generalilor Coldea-Dumbravă

Cum a scăpat Bogdan Adamescu de mandatul european de arestare și ce legătură are cu rețeaua generalilor Coldea-Dumbravă

Bogdan Adamescu
Bogdan Adamescu. Sursa foto: Captură Antena 3 CNN
de C.P.    |    17 Aug 2024   •   00:18

Curtea de Apel București a revocat mandatul de arestare preventivă emis pe numele afaceristului Bogdan Alexander Adamescu, anulând, totodată, și mandatul european de arestare, după ce, timp de mai multe termene, a respins succesiv această solicitare. Întâmplător sau nu, semnalează colegii de la cotidianul ,,Jurnalul", dosarul lui Adamescu, trimis în judecată de DNA în 2021, a ajuns, la fond, pe masa judecătorului Cătălin Gabriel Bunea, care apare în ancheta DNA privindu-i pe generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă denumit drept "studentul lui Doru Trăilă".

Procurorii au anunțat, încă de acum câteva luni, că au extins urmărirea penală în acest dosar, în legătură cu infracțiuni de trafic și cumpărare de influență săvârșite de gruparea generalilor și în legătură cu firmele controlate de Bogdan Alexander Adamescu.

Un complet de vacanță al Secției Penale de la Curtea de Apel București a dispus revocarea mandatului european de arestare emis, încă din anul 2016, pe numele omului de afaceri Bogdan Alexander Adamescu, fugit în Marea Britanie, care fusese trimis în judecată de DNA pentru dare de mită.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel București în 9 august 2024, după ce DNA a contestat o încheiere a Tribunalului București pronunțată în 7 august 2024.

În 7 august, Completul "Corupție" 54 al Tribunalului București a dispus, prin încheiere, revocare măsurii preventive luate față de inculpatul Bogdan Alexander Adamescu, prin încheierea din 19 mai 2016, de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București, pronunțată în dosarul în baza căreia a fost emis mandatul de arestare preventivă nr. 13/UP.19 mai 2016.

Tribunalul București a mai dispus, atunci, ca, în baza articolului 95, alineat 1 din Legea 302/2004, să retragă mandatul european de arestare nr. 1 din 6 iunie 2016 emis de Curtea de Apel București pe numele lui Bogdan Alexander Adamescu, dar și a celorlalte forme de executare emise ca urmare a luării măsurii arestării preventive în lipsă la data rămânerii definitive a acestei încheieri.

Dosarul de bază al lui Adamescu jr. a fost înregistrat la Tribunalul București în data de 15 iunie 2021, având ca obiect infracțiunea de dare de mită, cu inculpat Bogdan Alexander Adamescu. Iar de atunci nu este pentru prima dată când Adamescu a solicitat, de la distanță, revocarea măsurii arestării preventive și anularea mandatului european de arestare emis pe numele său. Iar evoluția dosarului în instanțe, având acest obiect, este de-a dreptul spectaculoasă.

Astfel, în 3 aprilie 2022, Tribunalul București a revocat mandatul de arestare preventivă, numai că la data de 11 aprilie 2022 Curtea de Apel București a admis contestația formulată de DNA. Apoi, în data de 13 decembrie 2022, Tribunalul București a admis din nou cererea și a revocat măsura arestării preventive, dar, la 23 februarie 2023, Curtea de Apel București a admis, iarăși, contestația procurorilor DNA.

Ei, bine, în data de 15 aprilie 2024, Tribunalul București a respins cea de-a treia cerere formulată de Bogdan Alexander Adamescu cu privire la revocarea măsurii preventive a arestării. Adamescu a atacat această încheiere la Curtea de Apel București, care, de această dată, i-a respins contestația, în 24 aprilie 2024.

Ce s-a întâmplat între acest termen și 7 august, respectiv 14 august 2024, astfel încât ambele instanțe să-și schimbe radical poziția, nu este, încă, cunoscut. Dosarul a mai cunoscut și alte evoluții spectaculoase. Cercetările au început în 2013 și s-au finalizat în 2021, însă, după mulți ani de purtat prin instanțe, Adamescu jr a intrat pe mâna aceleiași case de avocatură a lui Doru Trăilă, casă care, așa cum s-a văzut în cazul lui Hideg, lucra îndeaproape pentru "optimizarea" dosarelor clienților în instanță cu Dumitru Dumbravă și Florian Coldea.

La data de 29 februarie 2024, exact în perioada în care îl condamna la patru ani de închisoare pe Cătălin Hideg, judecătorul Cătălin Gabriel Bunea, la care, ce să vezi, ajunsese și dosarul lui Adamescu, a anulat tot dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție.

Mai concret, magistratul, ex-student al lui Doru Trăilă, a infirmat procesul-verbal de sesizare din oficiu din anul 2013, ordonanțele prin care a fost începută urmărirea penală in rem și urmărirea penală in personam, schimbarea încadrării juridice, ordonanțele prin care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și rechizitoriul prin care Bogdan Alexander Adamescu a fost trimis în judecată.

Mai mult, judecătorul Bunea a dispus excluderea tuturor probelor administrate în cauză în ceea ce-l privește pe Bogdan Alexander Adamescu, audierile de martori, denunțuri, convorbiri și conversații telefonice, înregistrări realizate în mediul ambiental și toate probele rezultate prin punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică. Dosarul a fost retrimis la DNA. Pare departe de a fi doar o coincidenţă.

×
Citește mai multe din Justiție
» Vezi toate știrile din Justiție
Cele mai noi știri
Parteneri
x close