Update: Plenul CSM a decis luni că procurorul general al României a încălcat codul deontologic al magistraților când a folosit formularea „inculpați de rang înalt”.
Magistratii Consiliului au admis astfel contestația Inspecției Judiciare față de decizia Secției pentru procurori care a stabilit că Augustin Lazăr nu a încălcat codul.
Știrea inițială
Războiul dintre Tudorel Toader şi Augustin Lazăr ajunge din nou în CSM. Cei doi se află față în față la sedința Consiliului.
Ministrul Justiției cere sancţionarea procurorului general, după ce acesta a folosit expresia „inculpaţi de rang înalt” prin care a încălcat deontologia profesională.
Iniţial, CSM a decis că Augustin Lazăr nu a gresit, însă Inspectia judiciară a facut recurs.
„Întordeauna suntem pregătiți. Este foarte simplu, inculpații de rang înalt sunt cei care sunt de compeneța DNA, dacă vă uitați în lege, exact așa scrie acolo. DNA este făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate, corupția, dar nu la nivel mărunt, ci la nivel de mijloc și înalt, prin uirmre, inculpații DNA sunt de rang înalt”, a spus Augustin Lazăr, la intrarea la CSM.
„Eu în repetate rânduri am spus întâi să vedem problema, să vedem argumentele, pro-contra, să vedem soluțiile și după aceea mă întreb la ce ne vom gândi”, a spus Tudorel Toader.
Procurorul general Augustin Lazăr a folosit sintagma „inculpați de rang înalt” în anul 2017. „Am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hărţuiţi prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale». Dar acolo cine îi convoacă? Nişte inculpaţi de rang înalt, care vor ca discuţiile să aibă loc în alt mediu în afară de cel judiciar. Procurorii sunt invitaţi să dea seama într-un mediu care nu e judiciar”, a spus Augustin Lazăr, în 2017.