Şeful de promoţie al Institutului Naţional al Magistraturii (INM), Alinel Bodnar, a susţinut marţi, la Palatul Cotroceni, că deşi uneori există presiuni sau atacuri la independenţa magistraţilor, educaţia profesională îi oblige să nu abdice de la principii.
„Dorinţa principală a generaţiei noastre este aceea ca independenţa magistraţilor să fie protejată atât teoretic, cât şi practic, atât prin intermediul legislaţiei, cât şi prin intermediul declaraţiilor publice ale persoanelor care se consideră formatori de opinie sau care ocupă o funcţie de demnitate publică. Apărarea independenţei Justiţiei atunci când discutăm despre ea noi trebuie să avem în vedere că aceasta trebuie raportată atât la cetăţeni, cât şi la magistraţi, dar şi la celelalte puteri ale statului. Generaţia noastră îşi propune să-şi asume cu maximă responsabilitate sarcina de a contribui la apărarea ordinii statului de drept, a supremaţiei legii şi a înfăptuirii actului de justiţie, dar pentru a realiza această sarcină este nevoie, este esenţial ca şi reprezentanţii celorlalte puteri în stat să transmită semnale de încredere şi de susţinere către autoritatea judecătorească. Aceste semnale reprezintă, în opinia noastră, o reală confirmare a susţinerii independenţei Justiţiei, iar noi ne dorim o colaborare loială, serioasă şi transparentă cu celelalte puteri ale statului", a afirmat Bodnar.
El a subliniat că apărarea independenţei Justiţiei presupune şi obligaţia magistraţilor de a se asigura că "orice propunere legislativă este în interesul tuturor cetăţenilor şi că nu devine o piedică în calea îndeplinirii obligaţiei de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestora".
„Chiar dacă uneori pot exista presiuni sau chiar atacuri la independenţa magistraţilor, noi credem că educaţia profesională ne obligă să nu abdicăm de la principii", a spus tânărul magistrat.