Antena 3 CNN Actualitate Justiție CCR: Klaus Iohannis trebuie să emită imediat decretele de vacantare a posturilor de ministru al Transporturilor și al Dezvoltării

CCR: Klaus Iohannis trebuie să emită imediat decretele de vacantare a posturilor de ministru al Transporturilor și al Dezvoltării

3 minute de citit Publicat la 14:52 19 Dec 2018 Modificat la 14:52 19 Dec 2018
CCR: Klaus Iohannis trebuie să emită imediat decretele de vacantare a posturilor de ministru al Transporturilor și al Dezvoltării
Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis pierde războiul cu Guvernul la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR au decis că președintele este obligat să emită decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministrul al Transporturilor și al Dezvotării.

Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis: 1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniștri;

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru;
 
3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru.
 
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului şi Preşedintelui României, se arată în minuta ședinței.

Update: Curtea Constituţională a României a stabilit miercuri că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, după ce şeful statului a amânat numirea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării Regionale.

Știrea inițială

Curtea Constituţională va tranşa miercuri războiul dintre Klaus Iohannis şi Guvern pe tema numirii miniştrilor. În faţa judecătorilor au fost Toni Greblă din partea Guvernului, și un consilier prezidențial din partea Palatului Cotroceni.

Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici aşteaptă de aproape o lună un răspuns din partea preşedintelui, pentru a afla dacă preiau Ministerul Dezvoltării, respectiv Transporturile. 

Preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe pe termen nedefinit un post de ministru, a afirmat, miercuri,

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a spus miercuri în faţa plenului Curţii Constituţionale a României, că preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe pe termen nedefinit un post de ministru.

„Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuţii concrete, responsabilităţi concrete, o dată refuzat de preşedinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa nicio funcţie de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe sine die un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcţie de ministru”, a spus Toni Greblă.

Consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină a precizat în faţa plenului Curţii Constituţionale a României că un ministru îşi exercită deplin funcţia până la publicarea decretului de încetare a mandatului în Monitorul Oficial.

„Un ministru exercită deplin funcţia până la momentul la care decretul de încetare a funcţiei este publicat în Monitorul Oficial al României. De altfel, nici Constituţia şi nici legea nu prevăd o limitare în exercitarea funcţiei, ministrul demisionar având plenitudine de competenţă în exercitarea funcţiei până la momentul emiterii decretului prin care este eliberat din funcţie. (...) În plus, în practica instituţională, în 2014, a existat o situaţie în care un ministru demisionar a fost menţinut în funcţie vreme de două luni şi jumătate, dincolo cu mult de termenul de 15 zile considerat de (...) autorul prezentei sesizări ca fiind un termen irevocabil”, a spus consilierul prezidenţial.

Citește și: Viorica Dăncilă: Klaus Iohannis blochează activitatea Guvernului. Am sesizat CCR în scandalul remanierii

Citește și: Avem documentul! Ce reclamă Viorica Dăncilă la CCR

Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţa că Guvernul a „sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte”. Este vorba despre întârzierea unui răspuns din partea președintelui Klaus Iohannis în cazul nominalizărilor pentru Ministerul Transporturilor și Dezvăltării. Șeful statului anunțase atunci că va lua o hotărâre în acest sens după sărbătorile Centenarului, respectiv după 1 Decembrie.

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că remanierile din ultima perioadă nu au fost făcute pentru o mai bună guvernare, ci "de ochii lumii", precizând că nu a finalizat încă analiza propunerilor de la Ministerul Dezvoltării - Olguţa Vasilescu - şi Ministerul Transporturilor - Mircea Drăghici.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat, în şedinţa din data de 21 noiembrie, noi propuneri de miniștri. La Ministerul Dezvoltării a fost propusă Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, respinsă de Klaus Iohannis la Ministerul Transporturilor, iar la Ministerul Transporturilor, a fost propus Mircea Drăghici.

Decizia a venit după ce şeful statului a respins propunerile făcute anterior pentru cele două ministere: Ilan Laufer - Dezvoltare Regională şi Lia Olguţa Vasilescu - Transporturi. Iohannis a motivat atunci că cele două propuneri sunt nepotrivite.

×
Etichete: Klaus Iohannis
x close