Antena 3 CNN Actualitate Justiție Cazul Sorina. Procuroarea care a ridicat-o pe fetiţa din Baia de Aramă va răspunde în faţa procurorilor din CSM

Cazul Sorina. Procuroarea care a ridicat-o pe fetiţa din Baia de Aramă va răspunde în faţa procurorilor din CSM

S.T.
2 minute de citit Publicat la 12:33 30 Aug 2019 Modificat la 12:33 30 Aug 2019
o_1djh4qc5iihm1b7u17tu1eab12kr8.jpg

Inspecţia Judiciară a anunţat, vineri, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Antoaneta Piţurcă, procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova care ar fi bruscat-o pe Sorina, fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă, în timp ce copilul era ridicat din casa asistentului maternal pentru a fi dat spre adopţie.

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Maria Antoaneta Piţurcă, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu şi exercitarea funcţiei cu rea-credinţă, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni - abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit.a) şi t) teza I din Legea 303/2004”, se precizează într-un comunicat al IJ transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, inspectorii judiciari au reţinut că manifestările procurorului Maria Antoaneta Piţurcă din 21 iunie, derulate cu prilejul efectuării unei percheziţii domiciliare, constând în agresarea fizică şi psihică a unei minore de 8 ani, prin târârea efectivă a acesteia pe asfalt, de la domiciliul asistenţilor maternali şi până la maşina organelor judiciare, în condiţiile în care aceasta s-a opus luării sale cu forţa, plângând şi ţipând, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99 lit. a).

„A rezultat totodată că procurorul Maria Antoaneta Piţurcă, în cadrul instrumentării unei cauze penale, a efectuat o percheziţie domiciliară autorizată de judecătorul de drepturi şi libertăţi în vederea ridicării de bunuri şi înscrisuri, cu încălcarea gravă a unor dispoziţii procedurale şi cu depăşirea cadrului legal stabilit de instanţă, procedând la preluarea minorei din locuinţa fostei asistente maternale şi încredinţarea acesteia părinţilor adoptivi sub pretextul ca aceasta să fie dusă la IML Craiova pentru a fi supusă unei examinări medicale dispuse de procuror şi pusă în executare fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de dispoziţiile Codului de procedură penală, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza I”, arată Inspecţia Judiciară.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Sorina a fost luată, pe 21 iunie, de către procurorul de caz, din locuinţa familiei asistentei maternale din Baia de Aramă, unde locuia de la vârsta de un an şi două luni. Procurorul, însoţit şi de un psiholog şi un asistent social de la DGASPC Dolj, a descins cu mascaţii la familia respectivă pentru a efectua o percheziţie domiciliară, pe motiv că fetiţa era adoptată, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Craiova, de o familie de români ca locuia în SUA, iar asistentul maternal nu mai avea dreptul să o ţină pe Sorina.

×
Etichete: sorina Baia de Arama
x close