Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Marius Mihai Ungureanu, a oferit un interviu ziarului „Adevărul“ în care vorbeşte despre problemele din sistem, dosarele cu autor necunoscut şi provocările activităţii de procuror.
Adevărul: Câţi angajaţi are în prezent Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, precum şi parchetele subordonate acestuia?
Marius Ungureanu: Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba în prezent funcţionează cu 16 posturi procurori ocupate, din 13 posturi prevăzute. Trei procurori sunt peste schemă după ce şi-au încetat activitatea la structuri specializate ale Ministerului Public şi au revenit la parchetul de unde provin în cursul anului 2016. Instituţia funcţionează efectiv cu 13 procurori pentru că trei procurori sunt delegaţi la alte unităţi de parchet. De asemenea, sunt 12 posturi de personal auxiliar de specialitate ocupate din 13 posturi prevăzute, 1 post de tehnician criminalist fiind vacant. În plus mai există opt posturi de funcţionar public ocupate din opt prevăzute şi două posturi personal contractual ocupate din două prevăzute. La cele cinci Parchete de pe lângă judecătorii activitatea se desfăşoară cu 20 de posturi de procurori din 22 prevăzute. De asemenea, la aceste unităţi subordonate sunt 22 de posturi de personal auxiliar de specialitate ocupate, din 23 prevăzute.
(...)
Adevărul: Cât câştigă un procuror nou angajat în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba?
Marius Ungureanu: Un procuror nou angajat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba presupune promovarea acestuia de la un parchet de pe lângă judecătorie prin concurs, având o vechime în magistratură de minim 5 ani, iar ca nivel salarial, acesta are un salariu net, în medie, în funcţie şi de vechimea în muncă şi de vechimea în magistratură, de cca 7.000-7.500 lei.
Adevărul: Care este numărul de dosare instrumentat în medie de un procuror, pe an? Există diferenţe în funcţie de secţia sau Parchetul unde lucrează?
Marius Ungureanu: În anul 2015, un procuror de la parchetele de pe judecătoriile din judeţul Alba a avut de soluţionat, în medie, 1.100 de dosare penale, iar un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a avut de soluţionat 125 de dosare penale. Diferenţe există la parchetele de pe judecătorii, unde Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia are cea mai mare încărcătură pe procuror, urmată de Parchetele de pe lângă Judecătoriile Aiud, Sebeş şi Câmpeni.
Citește interviul complet pe www.adevarul.ro.
Citeste mai mult: adev.ro/ojjjqi