De aproape trei luni de îngrijiri medicale a avut nevoie un băiat de 15 ani, din Capitală, după ce a fost lovit şi tăiat cu maceta de alţi doi. Tinerii agresori aveau 14, respectiv 19 ani la data conflictului, în luna august a anului trecut. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au stabilit că şi bunica băiatului de 14 ani trebuie să achite victimei peste 20.000 de euro drept daune morale.
În prezent, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, iar vineri a fost acordat un nou termen, pentru data de 4 octombrie.
Cei doi adolescenţi agresori l-au atacat pe un altul după o ceartă pe un grup de Instagram.
“În fapt, s-a reţinut că, în seara zilei de 28.05.2023, în jurul orei 21.05, inculpații D.E.F. şi S.N.G.A (minor în vârstă de 14 ani), în timp ce se aflau în zona Parcului Păcii din Sectorul 6 București, au exercitat acte de violență fizică asupra persoanei vătămate I.B., acte de violență care au constat în lovituri cu pumnii, picioarele și cu obiecte tăietoare/înțepătoare tip macetă. Ca urmare a actelor de violență la care a fost supus, I.B. a suferit leziuni traumatice care i-au pus viața în primejdie și care necesită pentru vindecare 75-80 zile de îngrijiri medicale. Actele de agresiune fizică au fost săvârșite în public și au produs tulburarea ordinii și liniștii publice, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.
Băiatul atacat, I.B., avea doar 15 ani.
“Ca urmare a actelor de violență, persoana vătămată I.B.a fost transportată cu ambulanța la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, unde i-a fost stabilit diagnosticul - agresiune, plagă produsă prin tăiere cu macetă la nivelul hemitoracelui drept, fără interesare pleuropulmonară. Plăgi prin tăiere cu macetă la nivelul membrului superior, interesare arterială și tendinoasă cu hemoragie importantă. În unitatea medicală victima a fost supusă unei intervenții chirurgicale și a rămas internată până la data de 06.06.2023”, precizează judecătorii.
În acelaşi document se mai arată că D.E.F, în vârstă de 19 ani, „este elev în clasa a 11-a, nu este căsătorit și nu este angajat. Din fișa de cazier judiciar a inculpatului rezultă că acesta nu este cunoscut cu antecedente penale. Pe parcursul urmăririi penale a avut un comportament procesual nesincer”.
“Violent cu colegii, cere taxă de protecţie”
Totuşi, prietenul lui, care la data comiterii faptei avea 14 ani, este un cunoscut al poliţiştilor. Iar viaţa lui nu a fost foarte uşoară, se arată în documentul citat.
“Inculpatul S.N.G.A este cetățean român, în vârstă de 15 ani și este elev în clasa a 6-a.
Din fișa de cazier judiciar a inculpatului rezultă că acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, însă din referatul de evaluare întocmit de Serviciul de Probațiune București rezultă că minorul a declarat că nu se află la primul contact cu legea penală, în sensul că ar mai fi comis fapte de furt, tâlhărie și lovire sau alte violențe anterior vârstei de 14 ani.
Bunicii materni au fost numiți tutori ai inculpatului minor, deoarece mama inculpatului a decedat, iar tatăl său nu se ocupă de creșterea minorului.
Inculpatul nu are experiență lucrativă și nu este consumator de droguri, iar în ce privește situația școlară, în referat s-a arătat că acesta are un comportament inadecvat la școală, este violent cu colegii, cere taxă de protecție, lipsește frecvent de la cursuri și nu are note de trecere, repetând clasa a VI-a de două ori.
S-a mai arătat că minorul are un anturaj nefast și este influențat de relația cu tatăl său, care a suferit mai multe condamnări”, se precizează în motivarea Tribunalului Bucureşti.
Bunica trebuie să plătească pentru faptele nepotului
Totodată, bunica băiatului de 15 ani va trebui să plătească şi ea daune morale.
“Instanța reține că sunt îndeplinite și condițiile răspunderii civile delictuale pentru fapta minorului în ce privește partea responsabilă civilmente A.M.R, urmând a obliga partea responsabilă civilmente A.M.R., în solidar cu inculpatul minor S.N.G.A la plata daunelor materiale și morale către partea civilă.
Se mai reţine că potrivit art. 1372 alin. 3 Cod civil „Cel obligat la supraveghere este exonerat de răspundere numai dacă dovedeşte că nu a putut împiedica fapta prejudiciabilă. În cazul părinţilor sau, după caz, al tutorilor, dovada se consideră a fi făcută numai dacă ei probează că fapta copilului constituie urmarea unei alte cauze decât modul în care şi-au îndeplinit îndatoririle decurgând din exerciţiul autorităţii părinteşti.”.
Sub acest aspect, instanţa observă că partea responsabilă civilmente A.M.R. nu a făcut dovada unei împrejurări care să o exonereze de la plata pretenţiilor civile formulate” şi că aceasta „are obligația de a veghea asupra creșterii și educării acestuia, astfel că în privința acesteia sunt îndeplinite condițiile cerute de lege pentru a răspunde pentru prejudiciul cauzat de fapta ilicită a minorului”.
În acest dosar, tânărul de 19 ani a fost condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare, iar cel de 15 ani a primit „măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ pe o perioadă de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor”.
Totodată, agresorii, împreună cu bunica minorului, ar trebui să achite suma de 20.350 lei cu titlu de daune materiale și a sumei de 25.000 euro, la cursul BNR din ziua plății, cu titlu de daune morale.
Ce spun statisticile
Doar anul trecut au fost trimişi în judecată peste trei mii de minori, pentru astfel de fapte. Specialiştii spun că infracţiunile comise de minori sunt din ce în ce mai multe din cauza accesului liber la internet şi din cauză că legile româneşti sunt extrem de învechite, iar minorii nu sunt pedepsiţi.
Iar în primele şase luni ale acestui an, peste 1.000 de fapte penale au fost comise de copii până la 13 ani, în timp ce aproapte şapte sute au fost comise de minori cu vârsta cuprinsă între 14 şi 15 ani, potrivit unui raport al Poliţiei Române.
„În primul semestru al anului 2024, la nivel național, au fost înregistrate 1.267 de fapte penale comise de minori (0- 13 ani) care, potrivit legii, nu răspund penal, cele mai multe fiind: 546 de infracțiuni de loviri sau alte violențe, 382 de infracțiuni de furt și 85 de distrugere.
De asemenea, la nivel național, au fost înregistrate 687 de fapte penale comise de minori (14- 15 ani) care, potrivit legii, nu răspund penal, cele mai fiind: 279 de infracțiuni de loviri sau alte violențe, 207 infracțiuni de furt și 29 de distrugere.
Totodată, la nivel național, au fost înregistrate 859 de fapte penale comise de minori (14- 15 ani) care au răspundere limitată, în funcție de discernământ, cele mai fiind: 306 infracțiuni de loviri sau alte violențe, 298 de infracțiuni de furt și 40 de distrugere.
În aceeași perioadă, au fost înregistrate 2.267 de fapte penale comise de minori (16- 17 ani) care răspund penal, cele mai multe fiind: 711 infracțiuni de loviri sau alte violențe, 609 infracțiuni de furt și 98 de infracțiuni de distrugere”, a precizat, pentru Antena 3 CNN, Inspectoratul General al Poliţiei Române.