Mircea Badea a explicat, în ediția de miercuri a emisiunii În Gura Presei, la ce se referă decizia istorică a CCR și de ce este, de fapt, o decizie istorică pentru România.
"Am trăit în ultimii 12 ani o nebunie. Nu are rost să o luăm de la capăt acum. Această țară este condusă în acest moment, de multă vreme încoace, dar nu mai are rost să punctăm asta, este condusă cu ajutorul lozincilor, exact ca pe vremea comuniștilor. Lozincile nu sunt apanajul comuniștilor, ci al celor care vor să conducă proștii. Și atunci au inventat lozincile. Mesajul este scurt, îl poate percepe orice puțoi și el poate să îl transmită mai departe. Uite, de exemplu lozinca din ultima lună “scapă corupții”, “nu mai recuperăm 620 de milioane”.
Dacă avem doi neuroni valabili și nu ne mărginim să dăm like la o pisicuță, la o cană de cafea și la o poză cu un norișor, am înțeles ce s-a întâmplat azi la CCR. Mă întreba Dana Grecu dacă mi se pare istorică această decizie a CCR. În mod real, e o chestie absolut firească, decentă, logică. Dar este istorică. Și de ce? Pentru că trăim într-o țară atât de distrusă, mai ales la nivel uman.
Să trecem peste lozinci, uitați toate lozincile, lamentările doamnei Kovesi, uitați tot! Hai să privim despre câteva cuvinte. Uitați CCR, corupți, prejudicii, cătușe, tot! Hai să vorbim despre câteva cuvinte.
Ce s-a hotărât astăzi este că sintagma “în mod defectuos” trebuie înlocuită cu sintagma “prin încălcarea legii”. “Fapta funcționarului public care în exercitarea atribuțiilor de serviciu nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos”. Ce înseamnă în mod defectuos? E o chestie perfect subiectivă. Ce făcea procurorul? Procurorul spunea că tu ai făcut un act în mod defectuos. Bazat pe ce consideră el. Tu ce ești? Primar. Ai plantat cinci pomi. Păi da, dar eu consider cu tu trebuia să faci două bănci. Mod defectuos. Dosar penal. A, dacă primarul încalcă o lege este altceva. Sintagmele de care spuneam trebuie schimbate. Adică atunci când un procuror face dosar penal, trebuie să spună ce lege a încălcat respectivul. Dosarul penal făcut cu ajutorul sintagmei “în mod defectuos” deschidea ușa interpretării. Deci acum nu mai poate să vină un procuror și să îți facă dosar penal pentru că ai vopsit clădiri, tu, ca primar, în centrul orașului și te-au aplaudat cetățenii, deci ai obținut foloase nepatrimoniale."