Antena 3 CNN Actualitate Justiție Augustin Lazăr prezintă bilanţul Ministerului Public: A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituțiilor judiciare

Augustin Lazăr prezintă bilanţul Ministerului Public: A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituțiilor judiciare

2 minute de citit Publicat la 10:45 27 Feb 2019 Modificat la 10:45 27 Feb 2019
Augustin Lazăr prezintă bilanţul Ministerului Public: A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituțiilor judiciare

Update: Procurorul general, Augustin Lazăr, prezintă miercuri bilanţul Ministerului Public, pentru anul 2018. 

„Bun venit la analiza Ministerului Public, analiză desfășurată în anul 2018. Această analiză este organizată în onoarea parchetelor militare, care se află aici, la ei acasă. Este organizată în onoarea Anului Centenar al Marii Uniri. Sub pretextul devoalării abuzurilor, modul de înfăptuire a actului justiţiei şi mai ales ale procurorilor, a fost promovată o campanie abilă având ca scop lezarea prestigiului, a încrederii în misiunea socială şi a probităţii acesteia cu consecinţa inducerii artificiale a unei animozităţi asupra unui întreg corp profesional care îşi desfăşoară activitatea, sarcinile, cu onestitate şi în anonimat.  A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituțiilor judiciare, în special asupra Parchetelor. Sub pretextul devoalării abuzurilor din modul de înfăptuire al actului de justiție au fost extrapolate comportamente discutabile. 

De aici, până la atingerile aduse independenței nu a fost decât un pas. A fost anul în care s-au exercitat presiuni judiciare, mai ales asupra Parchetelor. Totodată, a fost anul în care au continuat în avalanșă demersurile de modificare si remodificare a Legilor Justiției, Codului Penal și de procedură penală, cu impact asupra actului judiciar. A fost anul în care a fost revocat procurorul-șef al DNA”, a spus Augustin Lazăr. 

„S-a făcut din propunerea de revocare a ministrului Justiției un act imperativ la adresa președintelui României. Ministerul Public și-a exprimat preocuparea față de preocupări și inițiative legislative, în sensul evidențierii lipsei de transparență. Justețea poziției Ministerului Public a fost confirmată de organismele europene chemate să evalueze reformele. S-a relevat necesitatea reevaluării procesului de numire și recovare a procurorilor șefi”, a mai precizat procurorul general. 

„Corupția asta aștaptă, să găsească momentul prielnic să facă ceva, crezând că procurorii sunt ocupați cu altele. Vorbim despre o infrastructură care generează evenimente de circulație, iar noi trebuie să acționăm preventiv. Ministerul Public s-a organizat ca o instituție care produce rezultate eficiente în activitatea sa”, precizează Augustin Lazăr. 

„A fost sesizată inspecția Judiciară în 26 de cazuri. A existat un demers continuu de creare a unei culturi instituționale de protecție a omului și demnității în faza de urmărire penală. Prin OUG 7, pe care noi am criticat-o public, specialiștii informatici ai Ministerului Public nu numai că nu au fost recompensați, dar li s-a redus salarizarea cu 25 până la 45%. De ce ar trebui ei să fie „recompensați” în această manieră?”, a spus Augustin Lazăr.

Știrea inițială

Augustin Lazăr duce mai departe tradițiile Laurei Codruța Kovesi. Procurorul general prezintă bilanţul Ministerului Public chiar în sala preferată de fosta şefă a DNA.

Nu va lipsi președintele Klaus Iohannis, un oaspete nelipsit la aceste evenimente în ultimii ani.

Bilanţul vine însă după un an de reproşuri şi acuze între procurul general şi ministrul Justiţiei și o cerere de revocare pe masa președintelui. 

×
Etichete: Klaus Iohannis
x close