Proiectul de modificare a legilor justiţiei nesocoteşte garanţii fundamentale pentru funcţionarea sistemului judiciar, contravenind dispoziţiilor constituţionale, se arată în motivarea de avizare negativă adoptată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
"Proiectul de lege trimis spre avizare nesocoteşte, în aspecte esenţiale, garanţii fundamentale pentru funcţionarea sistemului judiciar, contravenind dispoziţiilor constituţionale. Relevante, în acest sens, sunt reglementările din cuprinsul proiectului care prevăd reorganizarea Inspecţiei Judiciare, prin preluarea acesteia în cadrul Ministerului Justiţiei", se arată în documentul citat.
Alte propuneri criticate sunt cele referitoare la gestionarea în continuare a bugetelor instanţelor de către Ministerul Justiţiei şi răspunderea patrimonială a magistraţilor pentru erorile judiciare.
De asemenea, CSM apreciază că proiectul de lege "promovează soluţii necorespunzătoare în aspecte esenţiale pentru sistemul judiciar, cu profund impact negativ asupra funcţionării normale a acestuia".
Printre soluţiile considerate necorespunzătoare se numără cele referitoare la condiţiile de acces în magistratură, promovarea a procurorilor şi judecătorilor, procedura de numire în cele mai înalte funcţii din cadrul Ministerului Public şi separarea deciziei privind cariera judecătorilor şi procurorilor între cele două secţii ale CSM.
"Prin alte soluţii propuse, proiectul de lege se înscrie într-o tendinţă de evident regres, atât în raport de reglementările în vigoare, cât şi în raport cu forma anterioară a proiectului de lege (...) promovat tot de Ministerul Justiţiei la finalul anului 2016", se mai arată în motivare.
Conform aceleiaşi surse, proiectul cuprinde şi o serie de propuneri de reglementare noi sau "radical diferite" faţă de cele existente în forma anterioară şi care nu au fost supuse consultării sistemului judiciar. Se apreciază, totodată, că iniţiatorul nu a luat în considerare sau chiar a reţinut într-o manieră contrară multe dintre soluţiile rezultate din consultarea sistemului judiciar şi propuse de CSM.
"În raport cu cele prezentate, plenul a reţinut că viciile grave de fond ale proiectului impun avizarea negativă a acestuia. (...) Avizul negativ (...) nu împiedică iniţierea unui alt demers de modificare şi completare a celor trei acte normative, putând fi avută în vedere şi soluţia reglementării separate şi cu celeritate a unor aspecte care derivă din decizii ale Curţii Constituţionale", se mai arată în documentul citat.
CSM precizează că viciile de constituţionalitate şi disfuncţionalităţile pe care le-ar putea crea nu au permis avizarea favorabilă cu observaţii a proiectului.
CSM a anunţat, marţi, că a transmis către Ministerul Justiţiei motivarea hotărârii de avizare negativă a proiectului de modificare a legilor justiţiei.
"În cursul zilei de ieri, 2 octombrie 2017, a fost transmisă Ministerului Justiţiei hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, conţinând motivele care au fundamentat avizul negativ emis asupra proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii", se arată într-un comunicat al CSM.
Plenul CSM a decis pe 28 septembrie, cu majoritate de voturi, să avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei. Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observaţii s-au exprimat opt voturi.