Antena 3 CNN Actualitate Justiție Apar îngrijorări vizavi de implicarea SRI în justiţie. Apel la Klaus Iohannis

Apar îngrijorări vizavi de implicarea SRI în justiţie. Apel la Klaus Iohannis

1 minut de citit Publicat la 12:47 12 Mar 2016 Modificat la 12:47 12 Mar 2016
iohannis csat.jpg
foto: presidency.ro

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis, prin intermediul unei scrisori deschise, să facă publice hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în ceea ce priveşte justiţia, potrivit adevarul.ro.


 Potrivit scrisorii, UNJR este de părere că este un lucru important să se discute cu CSAT maniera în care instituţiile reprezentate în acest for se raportează la deciziile Curţii Constituţionale, fiind adusă la cunoştinţă şi declaraţia directorului SRI, Eduard Hellvig.
 
„Afirmaţia directorului SRI Hellvig că prin această decizie Curtea Constituţională afectează siguranţa naţională, lucru contrazis chiar de Curte, este absolut inacceptabilă dacă ne raportăm la valorile specifice unui stat de drept. Grav este că nu e prima dată când SRI stârneşte panică în rândul populaţiei, invocând afectarea securităţii cetăţenilor ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale. Exact acest tip de reacţii din partea reprezentanţilor SRI stârnesc şi mai multe îngrijorări vizavi de implicarea SRI în justiţie”, se arată în documentul citat.
 
Orice formă de presiune publică este inacceptabilă
 
Totodată, judecătorii susţin că „orice formă de presiune publică - directă sau indirectă - asupra Curţii Constituţionale, cu atât mai mult venită de la instituţii de forţă, este inacceptabilă”. În plus, magistraţii i-au solicitat preşedintelui, la fel ca în iunie anul trecut, să desecretizeze hotărârile CSAT din ultimii 15 ani care au vizat justiţia, acestea urmând să fie publicate.
 
„În contextul ultimelor evenimente, am aflat, spre exemplu, că a existat inclusiv o decizie a CSAT care a permis procurorilor să autorizeze ei înşişi interceptările, deşi această competenţă trebuia să aparţină exclusiv judecătorilor. Ne este neclar, în baza acestei decizii CSAT secrete, câte mandate de supraveghere tehnică emise de procurori s-au executat de către SRI fără a trece prin filtrul unui judecător”, mai arată documentul.
 
Citiţi întreg conţinutul scrisorii AICI.

×
x close