Antena 3 CNN Actualitate Justiție Amnistia și grațierea, prost înțelese de români. De ce nu a mai existat niciun act de clemență în ultimii ani

Amnistia și grațierea, prost înțelese de români. De ce nu a mai existat niciun act de clemență în ultimii ani

1 minut de citit Publicat la 23:06 01 Feb 2016 Modificat la 23:06 01 Feb 2016
hammer-802296_640.jpg
foto: pixabay.com
De mai bine de zece ani, in Romania nu s-a mai dat nicio lege de amnistie sau gratiere. Nici colectiva nici individuala. Si asta pentru ca a avut grija Traian Basescu, dupa ce si-a amnistiat prietenii de la primarie, sa invenineze poporul roman ca nu este nevoie de niciun act de clementa, scrie luju.ro.

In pofida condamnarilor pe care le primim pe banda rulanta la CEDO pentru tratamente degradante si inumane in inchisori si impotriva supraaglomerarii din penitenciare, cauzata de presiunile DNA si erorile fundamentale privind aplicarea pedepselor in raport de rolul educativ pe care acestea ar trebui sa le aiba. Realitatea este una singura: an de an platim sute de mii de euro, ca urmare a condamnarii Romaniei la CEDO, dar si a intelegerilor amiabile facute in ascuns de detinuti cu Agentul Guvernamental pentru evitarea altor condamnari, fara ca nici Parlamentul, nici Presedintele Romaniei si nici ministrul Justitiei sa manifeste vointa necesara intr-un stat democratic de a ne alinia normelor UE in privinta decongestionarii penitenciarelor.

Recent, Italia a rezolvat aceasta situatie prin aplicarea unui Legi de gratiere generala privind ultimii 3 ani de executare a pedepselor. La noi exista doar demagogie si o ezitare de neinteles in a aplica institutiile noi create prin noile Coduri, respectiv munca in folosul comunitatii si renuntarea la pedeapsa, preferandu-se ca dintr-un buget de austeritate sa continuam sa platim fiecarui detinut 2.700 lei lunar (costurile de intretinere), fara sa tinem cont ca penitenciarele romanesti, in loc sa fie centre de reeducare, sunt adevarate scoli de recidivisti.

Continuarea, pe Lumea Justiției

×
x close